André van de Water

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamAndré van de Water
Geboren,
Functiestelevisietechnicus, geluidstechnicus
Bekend vaneerste geluidstechnicus van de NTS, Studio Andre Van De Water
Periode actief
Werkt samen metHarry Heuts, Erik Klaas de Vries


André van de Water start in 1947 als geluidstechnicus bij de radio te werken. In 1951 werd hij uitgekozen om NTS geluidstechnicus aan het nieuwe medium televisie te werken. Samen met Pieter de Vlaam zijn ze de eerste technici van de NTS. Ze worden bijgestaan door een team van vier Philips technici (Wil van Vlerken, Harry Heuts, Cor Mutsaerts en Arend Woudsma).

Tijdens de experimentele uitzendingen vanuit Studio Irene in de vroege jaren vijftig zit Van de Water in het regiehok, naast de regisseur en mixt het geluid. Hij start onder meer de achtergond geluiden in, die vanaf langspeelplaten komen. Een belangrijke uitvinding qua televisiegeluid wordt uit noodzaak geboren in Studio Vitus. Omdat de houten vloer daar kraakt onder het gewicht van de zware cameradolly's, en ook omdat er veel bewegingen en changementen zijn in het stuk, besluit Jan Castelijns om de zang voor de opera (Ahmal en de nachtelijke bezoekers (KRO, 2-1-1953) vooraf op plaat op te nemen. Tijdens de uitzending play-backen de artiesten hun zangpartij.

In 1955 verlaat Van de Water de NTS. Hij bouwt zijn vakmanschap verder uit ten dienste van de platenindustrie. Hij maakt in de jaren zestig opnamen voor Iramac en richt daarna de nieuwe geluidsstudio voor BASF in. Daarna ontwikkelt hij zijn eigen, perfecte geluidsstudio en runt deze met de volle inzet van zijn opgedane kennis en ervaring. Studio Andre Van De Water produceert tussen 1965 en 1967 vele Nederlandse LP's. Van de Water overlijdt in januari 1974.