Anneke Hoog Antink

Uit B&G Wiki
Anneke Hoog Antink op de set van Bibelebons in 1972

NaamAnneke Hoog Antink
GeborenKerkrade, 10 mei 1938
Functiesregieassistent, regisseur,
Bekend vanBibelebons, Ed en Ebbeltje, Vrouwtje Bezemsteel, De holle bolle boom
Periode actief1958 - 1992
Werkt samen metBob Rooyens, Theo Ordeman, Leen Timp, Walter van der Kamp
Triviain 1974 getrouwd met decorontwerper Jaap Binnerts


Oeuvre van Anneke Hoog Antink

Na de middelbare school, een jaar als au pair in Parijs en wat losse baantjes, treedt Anneke Hoog Antink in 1958 in dienst bij de AVRO. Ze gaat Teun van Gelder assisteren bij de radio-actie Alles op één kaart, een actie ten behoeve van de jeugdzorg in Nederland.

In 1962 stapt ze over naar de televisie, die dan nog in de kinderschoenen staat. De gehele AVRO-televisiestaf en medewerkers zit in een villa aan de Hoge Naarderweg in Hilversum. De eerste jaren werkt ze als regieassistentvoor onder andere Walter van der Kamp, Ton Lensink en Jan Retėl. Later ook met Leen Timp, Bob Rooyens (bij Hoofdstuk en Moef ga ga), Theo Ordeman en vele anderen.

In 1966 kopt het AD Script-girl wordt regisseuse en Trouw interviewt Hoog Antink naar aanleiding van deze nieuwe functie. Gerrit den Braber haalt haar over enkele jeugdprogramma's te regisseren. Er is in die tijd nog geen opleiding voor televisie-maken, dus Hoog Antink wordt voor de leeuwen gegooid. Ze is overigens niet de eerste vrouwelijke televisieregisseur, in feite treedt ze in de voetsporen van Tineke Roeffen, die al in 1957 de overstap maakt van script-girl naar regisseur.

Haar regiedebuut maakt ze in 1966 met De starstraler, een eenakter over een professor die een straalpistool heeft uitgevonden waarmee hij mensen bewegingloos kan laten maken. Haar eerste serie is Vrouwtje Bezemsteel. Ze neemt deze serie over van Bram van Erkel, die andere programma's gaat maken. Daarna volgen veel andere kinder- en jeugdseries zoals Ed en Ebbeltje, Labberdibbus, Rikkie en Slingertje, Oma Fladder en De rare vogels.

Ze werkt als producer samen met Rob Herzet aan programma's als Bibelebons, De holle bolle boom en dramaseries als Deadline, Mensen zoals jij en ik en De Brekers. Aan het eind van haar televisieloopbaan regisseert Hoog Antink meer programma's voor volwassenen. Zo zijn er in 1987 het muzikale Jansen & Co en de tv-film Geschenk uit de hemel. Later volgen nog enkele seizoenen van de programma's Tussen kunst en kitsch en Heb ik iets gemist.