Leen Timp

Uit B&G Wiki
Leen Timp (1960)

NaamLeen Ferdinand Timp
GeborenDelft, 15 januari 1921
GestorvenElst, 1 november 2013
Functies cameraman, regisseur, programmamaker
Bekend vanEen van de acht, Kunstgrepen, Mies en scène, De tijd stond even stil, Zo is het toevallig ook nog 's een keer
Periode actief1948-1992
Werkt samen metMilo Anstadt, Mies Bouwman, Willem Duys, Kees van Iersel, Pierre Janssen, Leo Spigd
Media
Audio fragmentenAudio.png


Eén van de eerste televisieregisseurs die in 1961 de allereerste Zilveren Nipkowschijf wint.

Jonge jaren

De vader van Leen Timp is hoofd van de werkplaats van de plaatselijke gasfabriek. Vader Timp voelt zich sterk verwant met socialistische/anarchistische ideeën. Zo is Ferdinand Domela Nieuwenhuis de peetvader van de jeugdige Leen. Leen Timp volgt na de Mulo een studie aan de Haagse Academie voor beeldende kunsten in Den Haag (1937 – 1941). Om tijdens de bezetting aan de Arbeitseinsatz te ontkomen reist hij mee met het circus ‘Mandera’ als onderduiker. Na een razzia in Groningen, waarbij Timp uit de handen van de bezetter weet te blijven, duikt hij een tijdlang bij een joods gezin in Mirns (Fr.). In de hongerwinter keert hij terug naar Delft. Daar werkt hij aan een fotodocumentaire voor de afdeling delft van de Binnenlandse Strijdkrachten en gaat bij de bevrijding als filmcameraman naar de legerfilmdienst.

Vervolgens werkt Timp enige tijd bij SVH in Den Haag. Ook is hij nauw betrokken bij vele openluchtspelen. Als Delft 500 jaar stad viert werkt Timp mee aan een bevrijdingsspel onder leiding van Kees van Iersel. Samen met Van Iersel gaat hij hier enige jaren mee door, voornamelijk in het zuiden van het land met als laatste “Damstad” in Amsterdam.

Carrière bij de omroep

Timps eerste werkkring is in 1948 bij Radio Nederland Wereldomroep (RNW) in Hilversum. Aanvankelijk als continuïteitsregisseur en verantwoordelijk voor het tijdig beginnen en eindigen van de radio-uitzendingen. Daarna assisteert hij Kees Middelhoff, hoofd gesproken woord (reportages).

In 1951 wordt hij een van de eerste medewerkers bij de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) in Bussum. Aanvankelijk als cameraman, vervolgens als opnameleider en vanaf 1954 als regisseur bij AVRO-televisie.

Vanaf 1954 is Timp bij de AVRO als tv-regisseur werkzaam. Timp haalt Kees van Iersel, artistiek leider van Toneelgroep theater in Arnhem, over om bij de VARA te gaan werken als regisseur. Tijdens zijn AVRO-periode regisseert Timp talloze uitzendingen. Aan het eind van zijn dienstverband ontvangt Timp de allereerste Nipkowschijf voor het programma Kunstgrepen met Pierre Janssen. Het juryrapport sluit met de passage: “Met de toekenning van de Nipkowschijf aan Leen Timp wordt tot uitdrukking gebracht de waardering van het Gezelschap voor zijn vakmanschap en zijn prijzenswaardige opvattingen inzake het gebruik van het instrument televisie. Zijn werk wordt door een constante kwaliteit gekenmerkt.”

Freelance bestaan

Vanaf 1960 is Timp freelance regisseur en verantwoordelijk voor meer dan 1500 producties, variërend van amusement, dramaproducties, de 4 mei herdenking op de Waalsdorpervlakte tot documentaires en van shows tot informatief. Een greep: alle Kunstgrepen-uitzendingen met presentator Pierre Janssen; het satirische programma Zo is het toevallig ook nog 's een keer, de medische programma’s Dokter ja, dokter nee met Aart Gisolf. Tevens verzorgt hij staatsbezoeken, zoals het rechtstreekse verslag van het bezoek van het Engels koningspaar aan Amsterdam, de viering van Koninginnedag met het defilé op paleis Soestdijk of andere feestelijkheden rondom het Koninklijk Huis. Met Jan van Hillo maakt Timp de serie De tijd stond even stil.

Timp werkt meermalen samen met zijn vrouw, Mies Bouwman, bijvoorbeeld bij In de hoofdrol, Mies en scène en Een van de acht. Met presentator Willem Duys is Timp ook de regisseur van de televisieversie van Muziek mozaiëk.

In 1963 bespreekt Timp samen met professor Fred Polak, Henk Schaafsma en televisiepionier Erik de Vries de opzet van een Televisie Academie. Op 10 december 1963 wordt Teleac opgericht.

Naast zijn televisiewerk is Timp lid van de adviesraad van “Het Amsterdams Fonds voor de beeldende kunst”. Ook is hij lid van de adviesraad van de “Stichting Nieuwe Kerk” en in de beginjaren lid van het dagelijks bestuur van D66.

Prijzen en onderscheidingen

Eervolle vermelding Prix d’Italia voor de dansfilm “Mouvement de la Hollande” in het kader van Eurovisie (1960).

De Zilveren Nipkowschijf (1961).

De Gouden Televizier-Ring voor Zo is het toevallig ook nog 's een keer (1966).

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau (1980).