Arend Jan Heerma van Voss

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamArend Jan Heerma van Voss
GeborenRoosendaal, 10 mei 1942
GestorvenAmsterdam, 27 februari 2022
FunctiesActeur, Presentator, Schrijver, Eindredacteur
Bekend vanAbel, De papegaai, Kaas
Periode actief1986 - 2006
Werkt samen metAlex van Warmerdam, Hans Hylkema, Wim Noordhoek
TriviaAchterkleinzoon van de Brabantse suikerfabrikant Sybrand Heerma van Voss.

Arend Jan Heerma van Voss in de media
Oeuvre van Arend Jan Heerma van Voss

Arend Jan Heerma van Voss is een afgestudeerd jurist en is voor zijn carrière bij de omroep in de zeventiger jaren hoofdredacteur van de Haagse Post en van het maandblad Geestelijke Volksgezondheid. Van 1990 tot 1996 is hij voorzitter van de VPRO. Na z'n voorzitterschap blijft hij werkzaam bij de VPRO als hoofdredacteur radio en maakt samen met Wim Noordhoek het programma De radiovereniging, waarin gesproken wordt met programmamakers en gediscussieerd over historische radiofragmenten. Het programma is een kennisbron voor onderzoekers van de Nederlandse radio. In 2006 verlaat hij de VPRO.

Heerma van Voss doet begin jaren zestig mee aan een quiz gepresenteerd door Karel Prior die hij later weer ontmoet als gast in het programma De radiovereniging. Naast zijn journalistieke loopbaan is hij ook acteur en regelmatig te zien op televisie en in films. Hij speelt onder meer gastrollen in de programma's van Koot en Bie.

In 2014 maakt Pieter Verhoeff de documentaire Privéterrein over de gespannen verhouding tussen privé en publiek in het schrijversgezin Heerma van Voss, waarin vader Arend Jan, moeder Christien Brinkgreve en beide zoons Daan en Thomas publiceren.

Publicaties

  • De Haas en de Jager (essaybundel) 1993
  • Dokie een Familiebericht 2012