Arjen Lubach

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Arjen Lubach (foto:Merlijn Doomernik/VPRO)

NaamArjen Lubach
GeborenGroningen, 22 oktober 1979
FunctiesProgrammamaker, Presentator
Bekend vanZondag met Lubach
Periode actief


Vloggend multi-talent

Jeugd

Arjen Lubach groeit op in het Groningse Lutjegast. Zijn ouders zijn beide jurist. Hij wordt gelovig opgevoed, iets dat later nog een belangrijke rol in zijn leven zou gaan spelen. Hij spreekt geen Gronings dialect maar ABN en daardoor valt hij in zijn vroege jeugd buiten de groep in het kleine dorp en wordt gepest. Als hij 12 jaar oud is overlijdt zijn moeder aan de gevolgen van kanker. Na de middelbare school gaat hij Spaans studeren, daarna filosofie en Zweeds.

schrijver

Uit zijn studierichtingen blijkt al zijn voorliefde voor taal. Deze liefde komt op veel momenten in zijn leven terug. Lubach is een veelschrijver: zijn oeuvre bevat liedteksten, columns en romans. In 2006 verschijnt zijn eerste roman 'Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend' In 2008 de roman 'Bastaardsuiker'. In 2011 schrijft hij 'Magnus', in 2013 gevolgd door de thriller IV. Deze laatste wordt genomineerd voor de Gouden Strop. Hij schrijft ook teksten en scenario's voor film en theater. Lubach werkt ook als tekstschrijver voor radio en televisie (onder andere voor Vara Laat, Koppensnellers en De Wereld Draait Door).

multi-talent

Lubach is een echt multi-talent. Hij maakt muziek, speelt toneel en cabaret. Hij schrijft en is radio dj en hij vlogt. Na zijn start in Groningen op OOG radio, krijgt hij in 2003 als Arjen L een nachtprogramma op 3FM, eerst voor de NPS en later voor de VARA en is hij te horen als sidekick van Claudia de Breij en Giel Beelen. In 2007 verzorgt Lubach wekelijks voor de VPRO een bijdrage in het radioprogramma De Avonden op Radio 6.

televisie en internet

Zijn zeer populaire internetsite 'Buro Renkema' maakt hij samen met Edo Schoonbeek en Pieter Jouke. De site is zeer populair. Gedurfde satire, waarvan delen al snel op de landelijke zenders te zien zijn, o.a. bij De wereld draait door. Eind 2007 presenteert hij De nieuwste show voor BNN. Ook heeft hij een rubriek bij het AVRO-programma Koefnoen.

Scenario's van zijn hand "De Goudfazant" en "Midzomernacht" worden verfilmd. Allebei uitgezonden door de NTR en vertoond op vele festivals in de wereld. In 2012 schrijft Lubach het scenario voor de televisiefilm "Honderden Brommers."

Buiten zijn vele talenten is hij ook slim. Dit blijkt wel als hij in 2012 de finale wint van het programma De slimste mens. In 2013 heeft Lubach samen met Paulien Cornelisse een maandelijkse taalrubriek voor De Wereld Draait Door.

Ondanks de aanvankelijke huivering van de publieke omroep, zijn werkgever, start hij in 2016 met het plaatsen van dagelijkse vlogs op zijn YouTube-kanaal. Door drukke werkzaamheden stopt hij er dat zelfde jaar weer mee. Maar in het programma Zomergasten van de VPRO, waar hij in de zomer van 2016 te gast is, maakt hij bekend dat er zeker een vervolg komt.

satire

In 2014 start hij met Zondag met Lubach, een satirische talkshow, naar Amerikaans voorbeeld, waarin hij het nieuws van de afgelopen week onder de loep legt. Een hoogtepunt is de aflevering van 22 maart 2015 waarin hij de Nederlandse monarchie bespot door zich uit te roepen tot "Farao der Nederlanden" en een burgerinitiatief lanceert om dit te bevestigen. Later dat jaar wordt Lubach door het Nieuw Republikeins Genootschap uitgeroepen tot Republikein van het Jaar 2015. In het programma Adieu God in 2015 waarin hij door Thijs van den Brink wordt geïnterviewd over religie, maakt hij op magistrale wijze duidelijk waarom hij agnost is.

Onderscheidingen

Piramidependel van Stichting Skepsis 2016

ZilverenNipkowschijf 2016

Gouden Televizier-Ring 2017 voor Zondag met Lubach