Bang voor altijd bang

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Plaatje1.jpegBeschrijving

Roel van Broekhoven maakt voor de NPS een film over (ex) soldaten uit het Surinaamse nationale leger. Zij hebben tjidens deze strijd gevochten in de uitlopers van het Surinaamse Amazonische regenwoud. Op 25 februari 1986 begint in opdracht van Desi Bouterse het gevecht van het Nationaal Leger van Suriname tegen het ‘Jungle Commando’ van Ronnie Brunswijk. Deze strijd duurt ruim vier jaar. Sinds die tijd lijden een aantal van de soldaten aan het PTSS, het Post Traumatic Stress Syndrome. Voor hen is de oorlog nooit opgehouden. In een laatste poging om de herinnering aan de oorlog dragelijk te maken, keren een aantal soldaten samen terug in een therapeutische tocht naar het slagveld in de jungle.

De film is uniek in het opzicht dat het laat zien hoe de gevolgen van de oorlog vijftien jaar later nog steeds duidelijk zichtbaar zijn. De reacties die worden opgeroepen door het opnieuw bezoeken van persoonlijke belangrijke plekken verschillen per persoon, net zoals de ontmoetingen onderweg. De meest memorabele ontmoeting is die met Ronnie Brunswijk, de voormalige aanvoerder van de Jungle Commando’s. Waar de een de oorlog gedeeltelijk achter zich heeft gezet en er zich bewust van is dat de oorlog voorbij is, heeft een andere er nog steeds moeite mee om te zien hoe de man die verantwoordelijk is voor zijn persoonlijke leed nooit gestraft is.

Van broekhoven zet een intrigerend en persoonlijk portret neer van soldaten die de oorlog niet uit hun hoofd kunnen krijgen. Hoewel de film grotendeels ter plekke tot stand is gekomen mondt de spanning die in het begin van de film wordt beloofd uiteindelijk uit in een therapeutisch uitje, voor alle betrokkenen. Van Broekhoven is er uitermate in geslaagd een stukje Suriname te belichten waarvan dat hoewel het toch triest is, ook prachtig te zien is en waar men weinig of niets van wist

Makers

Regie/samenstelling Roel van Broekhoven

Camera Jacko van ’t Hof

Geluid Rik Meier

Research Babette Niemel, Nina Jurna

Montage DKP Amsterdam

Productie Margriet Kreulen

Productie NPS Marjan Fluitsma

Co-productie Zeppelin Films, NPS

Achtergrondinformatie

De documentaire is een programma van Dokwerk.