Beckenbauer/Cruijff

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte35'27"
MediumTelevisie


Beschrijving

Deze film volgt het leven van twee belangrijke voetballers, Franz Beckenbauer en Johan Cruijff, door vertellingen van hun broers. Henny Cruijff en Walter Beckenbauer vertellen over de jeugd en het verdere leven van hun broers. Henny en Walter vertellen hoe het is om samen op te groeien hun, nu beroemde, broer. Interviews met de broers worden afgewisseld met oude foto's en voetbalbeelden krijgt de kijker een beeld van de levens van de voetballers en hun broers. Ook gaan de broers langs bij belangrijke plaatsen uit de levens van de beroemde voetballers.

De levens van de voetballers lijken erg op elkaar maar verschillen ook op groot vlak. Beckenbauer is de held in Duitsland waar Cruijff dat in Nederland is. Beckenbauer heeft meer gewonnen en is later erg belangrijk geworden in de voetbalwereld. Cruijff heeft daarentegen minder gewonnen en is na zijn carrière niet meer veel in beeld gekomen.

Makers

Regie Marcel Rözer

Camera en Regie Hans Pool

Geluid, Regie en Montage Maaik Krijgsman

Commentaar Philip Freriks

Productie Hedy UIlenberg

Achtergrondinformatie

De film is uitgezonden in het kader van de documentairereeks Profiel. Sportjournalist Marcel Rözer heeft in 2007 het boek De Keizer en de Verlosser over Johan Cruijff en Franz Beckenbauer gepubliceerd.