Beitel en Hart: Ossip Zadkine

Uit B&G Wiki
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte53'55
Mediumtelevisie
Beschrijving

Documentaire over het leven en werk van Ossip Zadkine (1890-1967). Deze Franse beeldend kunstenaar van Litouwse komaf wordt in de eerste helft van de twintigste eeuw bekend om zijn kubistische en surrealistische beeldhouwwerken. In Nederland is Zadkine voornamelijk bekend om De verwoeste stad. Het beel dat in 1953 onthuld is maakt Zadkine naar aanleiding van de bombardementen die Rotterdam heeft moeten ondervinden in de Tweede Wereldoorlog.

In Beitel en Hart: Ossip Zadkine komen verschilende mensen aan het woord die iets te maken hebben gehad met Zadkine. Zo vertellen oud leerlingen, vrienden of bewoners van Les Arques, waar Zadkine gewoond heeft, over hun ervaringen met Zadkine als persoon en met zijn werk. Deze worden af en toe begeleid met archiefmateriaal. Daarnaast laat de documentaire verschillende werken van Zadkine zien en zijn er fragmenten uit zijn dagboek te horen.

Makers

Regie Jaap van Hoewijk

Producent Frank de Jonge

Creatief Producent Piet Erkelens

Scenario Jaap van Hoewijk

Fotografie Peter Brugman

Geluid Tom d'Angremond, Gert Jan Miedema

Montage Luce van de Weg

IDTV / AVRO Cultuur

Achtergrondinformatie

In 2003, het jaar dat de documentaire uitkomt, is het precies vijftig jaar geleden dat De Verwoeste Stad, het bekende standbeeld van Zadkine in Rotterdam, onthuld is. Dit beeldhouwwerk, dat het oorlogsleed van de gebombardeerde stad verbeeldt, maakt indertijd veel emoties los.

Beitel en Hart: Ossip Zadkine is onderdeel van AVRO Close up.