Belfast Taxi

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte56'
Mediumtelevisie
Externe infoDOKwerk


Beschrijving

In Belfast Taxi brengt documentairemaker Alexander van der Meer taxibedrijven in beeld in de Noorde-Ierse stad Belfast, die uit het conflict tussen de protestanten en de katholieken zijn geboren ter vervanging van het openbaarvervoer. Sinds het uitbreken van de burgeroorlog (de zogenaamde "Troubles") eind jaren zestig, fungeren taxi's in Belfast als voornaamste vorm van openbaarvervoer. Door middel van interviews met katholieke en protestante taxichauffeurs, bedrijfsleiders en families maakt Van der Meer duidelijk dat zelfs in 2003 – zo'n 5 jaar na de wapenstilstand die ondertekend werd in het Goed Vrijdag-akkoord op 10 april 1998 – het conflict nog steeds uitzichtloos blijkt.

Makers

Samenstelling & regie: Alexander van der Meer

Camera: René Heijnen, Alexander van der Meer

Geluid: Wib Nelissen, Jan Wouter Stam

Mixage: Huibert Boon

Eindredactie: Wim Schepens

VPRO

Achtergrondinformatie


In het begin van de burgeroorlog tussen de protestanten en de katholieken was het openbaar vervoer veelvuldig doelwit van aanslagen. Om deze reden begonnen mensen het openbaar vervoer te mijden. Hieruit kwam de West Belfast Taxi Association voort, een taxibedrijf dat door protestanten en katholieken werd opgezet om een alternatief bussysteem te ontwikkelen. De taxi's rijden door beide zones om forensen op werk en thuis te krijgen. De taxi's vervoeren tegen een vast en laag tarief passagiers naar eindhaltes in het centrum van Belfast terwijl iedereen onderweg in- of uit kan stappen.

Criminelen als chauffeur
De chauffeurs van de taxi's waren en zijn veelal mensen met een achtergrond in terroristische activiteiten of worden hiervan verdacht. Doordat zij een strafblad hebben, komen ze moeilijk aan werk. Het gaat in Belfast om een vrij grote groep mensen voor wie dat geldt. De West Belfast Taxi Association zorgt ervoor dat ook deze mensen werk hebben. Dit heeft als onbedoeld neveneffect dat er zo nu en dan aanslagen plaatsvinden op taxi's waarbij ook passagiers het moeten vergelden. Desalniettemin lijdt de West Belfast Taxi Association een florerend bestaan.

DOKwerk / Holland Doc
DOKwerk (vanaf september 2006 officieel Holland Doc) is het overkoepelende programma van de VPRO en NPS waarin reportages en documentaires met diverse onderwerpen, gemaakt door diverse regisseurs, worden uitgezonden. Belfast Taxi is de 35e aflevering van DOKwerk.