Chassisbouw

Uit B&G Wiki

In de eerste helft van de twintigste eeuw bouwen veel amateurs hun radio op een plank. Dit breadboarding gaf een goed overzicht op de diverse onderdelen en bedrading van het apparaat. Uit 1932 stamt een 3-krings Middengolf/Lange golf omroepontvanger waarvan het ontwerp in twee afleveringen van het blad Radio Expres (RE) wordt gepubliceerd. Deze ontvanger is een flinke stap vooruit in de verbetering van gevoeligheid en selectiviteit door het gebruik van een goed bandfilter. Hierdoor gaat de geluidskwaliteit een stuk vooruit.

van hout naar aluminium

Wat opvalt aan deze ontvanger is de bouwwijze. Uit Amerika is het gebruik van een chassis komen overwaaien. Het chassis is eigenlijk een omgekeerde aluminium doos zonder deksel. Grote onderdelen zoals de spoelen, de variabele condensator en de voedingstransformator worden bovenop het chassis gemonteerd. Het kleinere spul zoals weerstanden, condensatoren en bedrading bevindt zich onderin uit het zicht. Het voordeel van deze bouwwijze is een net uiterlijk en een goede afscherming. Voor de zelfbouwende amateur zijn er echter ook enkele nadelen. Het buigen en bewerken van een aluminium plaat is niet voor iedereen weggelegd en het later nog verplaatsen van onderdelen is ook niet echt gemakkelijk. In de beschrijving van dit bouwproject wordt er in RE op gewezen dat sommige amateurs waarschijnlijk liever voor een iets vroeger ontwerp van deze radio zullen kiezen omdat die nog op een houten plank is ontworpen. Deze bouwwijze wordt breadboarding genoemd.

Het gebruik van een aluminium chassis als basis voor ontvangers wordt bij de massaproductie van ontvangers volledig ingevoerd, tot het wordt verdrongen door de miniaturisering en het gebruik van de transistor en geïntegreerde schakelingen IC.