Brug van wheatstone

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamBrug van Wheatstone
Vervaardigd door
In gebruik vanaf
In gebruik tot
Gewicht

meten is weten

Pionier radio-amateur Jan Corver heeft zijn interesse voor radio altijd met een wetenschappelijke inslag vorm gegeven: “Meten is weten”, zal hij gedacht hebben.

Zijn inzending voor de eerste Nederlandse Radiotentoonstelling te Den Haag, die gehouden wordt van 17 t/m 21 maart 1918 in het gebouw van het Zoölogisch Botanisch Genootschap te ’s-Gravenhage, omvat twee zelfgebouwde meetinstrumenten, namelijk een capaciteitsmeter en de hier beschreven Wheatstone-brug voor het meten van weerstanden.

In het blad Radio Expres van 1918 staan de schema’s van beide instrumenten afgebeeld.

De opbouw van de meetbrug is geheel in de stijl die Corver hanteerde: draadweerstanden, gewikkeld op stukjes potlood, stekerbusjes van gespiraliseerd koperdraad en een halve wasknijper als steunbalkje. Corver gebruikt deze meetbrug voor het vervaardigen van precisieweerstanden die hij wil gebruiken in de capaciteitsmeter. In een brief aan zijn ouders verklaart hij de theorie van de capaciteitsmeter en hij vermeldt ook het gebruik van geleende instrumenten van de Rijkswerkplaats voor het calibreren van beide instrumenten.

Het instrument is in een kistje ingebouwd (wellicht een naaidoosje). Aan de binnenzijde van het deksel is met punaises een blad bevestigd met het schema plus de vijf deelschakelingen die behoren bij de vijf meetgebieden. Het totale meetbereik loopt van 0,1 ohm tot 100 kilo-ohm.