Capaciteitsmeter

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamCapaciteitsmeter
Vervaardigd doorJan Corver
In gebruik vanaf1918
In gebruik tot
Gewicht
Beeld en Geluid archiefnummer2434

Het meten van capaciteit van enkele picofarad (pF) tot enkele microfarad (µF) behoort tot de elementaire metingen die de serieuze zelfbouwamateur moet kunnen verrichten. Een instrument dat dit op eenvoudige wijze mogelijk maakt is het apparaat dat door Jan Corver naar de eerste Nederlandse Radiotentoonstelling, die in het voorjaar van 1918 in de Haagse dierentuin plaats vindt, wordt ingezonden.

In dit apparaat wordt gebruik gemaakt van een condensator en twee weerstanden. Van deze weerstanden is er één ( de zogenaamde stappenweerstand) in grove en fijne stappen met behulp van twee schakelaars boven op het toestel instelbaar. De tweede weerstand kan met een aparte verbinding met een factor honderd worden veranderd. De wisselende instellingen en de daaruit ontstane waarden zijn een maat voor de gemeten capaciteit. Het bereik loopt van ca. 10 pF tot enkele µF’.

De stappenweerstand wordt gebruikt om het instrument nog voor twee andere doeleinden te kunnen toepassen, namelijk als ‘universeel shunt’ en als ‘parallel-ohmmeter’. Met deze functies is het mogelijk de sterkte van het beschikbare audiosignaal te meten.

Het apparaat is geheel zelf gebouwd. Alle onderdelen komen van de hand van Corver zelf, zelfs de aansluitbusjes waar een stekker in past. Het apparaat heeft waarschijnlijk lange tijd dienst gedaan in het RE laboratorium.