Co de Kloet

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Co de Kloet in 1973 (bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

NaamJacobus de Kloet
GeborenKortenhoef, 29 februari 1932
Functies programmamaker, auteur
Bekend vanTijd voor teenagers, Uitlaat, Tierelantijnen, Ons kent ons, Met het oog op morgen
Periode actief1956-1988
Werkt samen metWim de Bie, Kees van Kooten, Willem van Beusekom, Gabri de Wagt, Skip Voogd
Triviagehuwd met Ruut Steyn, dochter van een omroeptechnicus. Ze krijgen drie zonen: Jan-Jaap (1959), Co jr. (1961) en Derk (1970). Co jr. treedt in de voetsporen van zijn vader.
Media
Audio fragmentenAudio.png


Na de middelbare school (HBS-B) en militaire dienst is Co de Kloet bijna twee jaar werkzaam als verslaggever bij het dagblad De Gooi- en Eemlander. Vervolgens is hij enkele maanden werkzaam op de reclame-afdeling van Niemeyer’s koffie- en tabaksfabriek in Groningen. Echt thuis voelt hij zich er niet.

In 1956 gaat hij werken op de afdeling Gesproken Woord van de VARA. Hij verricht administratieve werkzaamheden en assisteert programmamakers. Al vrij snel is hij zelf programmamaker en groeit zelfs door tot hoofd van de afdeling Gevarieerde Programma’s Radio. Bij de VARA werkt De Kloet aan verschillende programma's.

Eén van de eerste programma’s waar hij als producer aan meewerkt is Tijd voor teenagers. Op 11 september 1959 is de eerste aflevering van het jongerenprogramma. Dit eerste popprogramma op de Nederlandse radio wordt maar liefst tien jaar lang uitgezonden.

Een ander bekend programma waaraan De Kloet meewerkt is Uitlaat. Dit progressieve programma van eind jaren 60 is gericht op jongvolwassenen. Wim de Bie en Kees van Kooten, later alom bekend vanwege het Simplistisch Verbond, zetten hier hun eerste stappen in hun radio- en televisiecarrière.

Muziek uit Studio I met het VARA dansorkest onder leiding van Charlie Nederpelt, met talloze binnen- en buitenlandse solisten, is volgens De Kloet de laatste stuiptrekking van het Nederlandse big band gebeuren. Als entertainer Wim Sonneveld in 1975 overlijdt stelt De Kloet, samen met Willem van Beusekom en Dick Slootweg, een postume hommage samen.

Co de Kloet wint in 1985 en 1986 als ploegleider van de Nederlandse ploeg het Knokke Songfestival. In 1988 verlaat hij via een financiële regeling de omroep. De Kloet is niet de enige VARA-medewerker die in die periode vertrekt. Marcel van Dam heeft als nieuwe voorzitter-directeur de bakens bij de noodlijdende socialistische omroep verzet. In het kader van bezuinigingen vloeit menig (oudere) VARA-medewerker af.

De Kloet zit echter niet stil. Hij is een aantal jaren actief in de plaatselijke politiek voor de Partij van de Arbeid en schrijft meerdere boeken. Zo schrijft hij een trilogie over de Tweede Wereldoorlog. Bij uitgeverij de Fontein in Baarn verschijnen “Ontsnapt uit de polder”, “Zwarte handel in de polder” en “De bevrijding van de polder”. In 1990 verschijnt “Bloemen van seringen”, een bundel liedjes uit de eerste vijftien jaar na de oorlog. Vervolgens “Morgen komt een nieuwe dag” met liedjes van en om de oorlog en “Trees heeft een Canadees” (1995). Samen met Leo Boudewijns stelt hij bundels samen met teksten van Nederlandse liedjes in het populaire genre. De Bundel “Diep in mijn hart’ (1999), honderd liedjes die de eeuw trotseerden met een dubbel-cd met veertig liedjes is een succes. “Geef ons maar Amsterdam’ (2000) met veertig liedjes en een cd is de tweede gezamenlijke bundel. Vervolgens verschijnt de bundel “Tijd voor teenagers” met een dubbel-cd (2001), “Je moet nog even aan me denken” (2002) en “Ik heb het lied al honderd maal gezongen” (2003). Met Willem van Beusekom en Dick Slootweg schrijft hij een boek over de jaren vijftig. Tevens een sleutelroman in detectivevorm (“Moord in de Rode Haan”). Samen met radiocollega Gabri de Wagt schrijft hij de geschiedenis van The Ramblers. De titel “Mooi Holland” is een verwijzing naar de herkenningsmelodie van het succesvolle VARA-dansorkest.

Publicaties

Fijn om jong te zijn vertaalt door Co de Kloet (1962).

Teenager Parade: Connie en Peter maken muziek (1962).

Teenager Parade: Daar dromen alle meisjes van (1962).

Teenager Parade: Frankie Avalon, Fabian (1962).

Teenager Parade. "Sterren van formaat" (1962).

Ach ja... de jaren vijftig (1974).

Mooi Holland? (1981).

Ontsnapt uit de polder (1983).

Zwarte handel in de polder (1984).

De bevrijding van de polder (1985).

Moord in de Rooie Haan onder het pseudoniem Ian H. Coolen (1986).

Bloesem van seringen (1988).

Het geheim van de manege (1987).

Merrie Vermist (1988).

Oorlogstijd in de polder: omnibus (1990).

Morgen komt een nieuwe dag (1990).

Paniek op Paardenburgh (1990).

Het huis aan het kanaal (1992).

De wraak van de groene vlinder (1994)

Trees heeft een Canadees (1995).

Bastiaan, een Hollandse jongen in oorlogstijd (1995).

Het raadsel van de Karekiet (1997)

Diep in mijn hart (1999).

Sharon op de camping (1999).

Geef ons maar Amsterdam (2000).

Tijd voor teenagers (2001).

Je moet nog even aan me denken (2002).

Ik heb het lied al honderd maal gezongen (2003).