Daan Botter, forensisch arts

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte31'30"
MediumTelevisie


Beschrijving

Deze documentaire laat zien hoe forensisch arts Daan Botter onderzoek doet naar moorden. Er zijn daarom een aantal schokkende beelden te zien in deze documentaire.

In een half uurtje wordt de forensisch arts in verschillende situaties gevolgd. Botters belangrijkste motivatie om forensisch arts te zijn, is de waarheid kunnen vinden. Hij vertelt dat hij hierbij emotionele afstand neemt, wat hij in het begin van zijn loopbaancarrière nogal moeilijk heeft gevonden. Vooral na het onderzoeken van het eerste kindje.

Een van de eerste scènes van deze documentaire laat een deel van een slaapkamer zien waarin een man is vermoord. Botter doet bloedonderzoek en dus worden er een aantal bloedspetters en een laken doordrenkt van bloed in beeld gebracht. De vermoorde man zelf is niet meer aanwezig, maar toch probeert Botter een reconstructie van de situatie te maken.

Botter doet op de plaats van het delict onderzoek naar in- en uitwendige lichamelijke verschijnselen (die na het overlijden optreden), letsel van lijken en andere sporen. Hij doet ook onderzoek in de sectiekamer. Hij onderzoekt niet alleen lichamen van dode volwassenen, maar ook kinderlijkjes, wat zijn specialisme is. Zo wordt hij door de camera gevolgd in een sectiekamer, tijdens gesprekken met betrokkenen en recherches, en tijdens het bekijken van foto’s van overledenen.

Bij de afsluiting van het programma is in beeld te lezen wat de onderzoeken hebben opgeleverd.

Makers

Filmmaker Coen Verbraak

Camera Pieter Groeneveld, Arjan Kroon, Sonja ter Laag

Geluid Gilles Kuiper, Minou de Leeuw

Montage Gerald van Leipsig

Productie Hedy Uilenberg

Commentaar Philip Freriks

Montageleider Paul Vleeshouwers

Eindredactie Marc Josten

KRO