De Ramp: Verhalen van ooggetuigen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte54'
Mediumtelevisie


Beschrijving

In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 zorgen springtij en een hevige storm voor grote overstromingen in Nederland. Vele mensen vinden hierbij de dood. In deze documentaire staan de overlevenden centraal. Aan de hand van hun herinneringen wordt die rampzalige nacht van uur tot uur gereconstrueerd.

De overlevenden vertellen wat ze deden toen de storm opstak. Wat ze deden toen ze doorhadden dat er een overstroming plaatsvond. Hoe ze voor het water vluchtten. Wat ze tijdens het wachten op redding zagen en dachtten. Hoe ze gered werden. En hoe ze daar nu tegen aankijken.

De verhalen van deze en andere mensen worden geïllustreerd door deels nog nooit vertoonde amateurbeelden. Ook ansichtkaarten en foto's versterken de verhalen van de ooggetuigen.

De film is opgedragen aan alle mensen die direct of indirect getroffen zijn door de ramp. De film is op televisie uitgezonden in het kader van Dokwerk.

Makers

Scenario en regie Koert Davidse

Fotografie Ton Peters

Geluid Antoin Cox, Pepijn Aben

Muziek Paleis van Boem

Montage Albert Markus

Productieleiding Olaf van Hedel

Producenten Wilant Boekelman, Jan van der Zanden

VARA

Achtergrondinformatie

De watersnoodramp heeft in Zuid-west Nederland 20.000 hectare land onder water gezet. 1836 mensen en tienduizenden dieren zijn hierbij om het leven gekomen. 4500 huizen en gebouwen zijn verwoest.

Diezelfde februarimaand is door de regering de Deltacommissie ingesteld om te onderzoeken hoe een herhaling van een dergelijke watersnood voorkomen kan worden en hoe het zuidwesten van Nederland optimaal beveiligd kan worden tegen overstromingen. Deze commissie heeft de regering geadviseerd de zeearmen tussen de Rotterdamse Waterweg en de Westerschelde af te sluiten, hetgeen uiteindelijk heeft geresulteerd in de Deltawerken.

In de nacht van 31 januari op 1 februari 2008, 55 jaar na de waternoodsramp, zendt Tv-kanaal vele programma's uit over de waternoodsramp van 1953 ter herdenking. Ook de documentaire De ramp: Verhalen van ooggetuigen is gedraaid.