De Tweede Kamer

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte52' (per deel)
MediumTelevisie
Externe infoAflevering 1: De nieuwe politiek

Aflevering 2: Groeten uit de Trèvezaal

Aflevering 3: Op weg naar het einde
Tweede kamer.jpgBeschrijving

In de documentaire De Tweede kamer heeft de regisseur René Roelofs gedurende negen maanden de Tweede Kamer gevolgd; vanaf de verkiezingen van 15 mei 2002 tot die van 22 januari 2003. In deze periode doet tevens de politieke partij de LPF voor het eerst haar intrede op het Binnenhof. Roelofs tracht in zijn documentaire door te dringen tot de zogenaamde ‘achterkamertjes’ van de politiek. Op deze manier kan hij laten zien hoe de politiek werkelijk tot uiting komt.

De regisseur maakt afspraken met vier verschillende partijen om alles te mogen filmen wat zich afspeelt binnenshuis. Bij elke partij volgt hij één kamerlid gedurende het parlementaire jaar. Zo volgt hij binnen de SP Agnes Kant, bij het CDA Theo Rietkerk, bij D66 Boris Dittrich en bij de LPF eerst Philomena Bijlhout en later haar plaatsvervangster Firouze Zeroual. Door de moord op Pim Fortuyn kan Roelofs min of meer negen maanden lang ongehinderd rondlopen binnen de Tweede Kamer. Naarmate de filmmaker langer aanwezig is, mag hij telkens meer fractievergaderingen en andere besloten bijeenkomsten bijwonen. De documentaire laat een veel bewogen jaar zien in de politiek, waarbij de opkomst en de ondergang van de LPF de scepter zwaait. Naast deze politieke inslag, schetst Roelofs ook een beeld van de organisatie in het Binnenhof.

De documentaire splitst zich op in drie verschillende afleveringen die eerst tijdens het Nederlands Film Festival en het International Documentary Filmfestival Amsterdam in 2003 zijn vertoond en daarna via Dokwerk (nu HollandDoc) bij de Nederlandse Omroep zijn uitgezonden. Aflevering één heet ´De nieuwe politiek´ en gaat over de entree van de LPF, een generaal pardon voor illegalen en de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter wordt in beeld gebracht. In aflevering twee ´Groeten uit de Trèvezaal´ toont Roelofs de ondergang van de LPF, verlaten De Jong en Eberhart de fractie en neemt Herben het fractievoorzitterschap binnen de LPF over van Wijnschenk. Tevens laat deze aflevering zien hoe minister Nawijn een debat voert over de mogelijkheid om criminele allochtonen het land uit te zetten. Ten slotte laat aflevering drie ´Op weg naar het einde´ zien wat er in de Tweede Kamer gebeurde vanaf de val van het kabinet tot de verkiezingen op 22 januari 2003. Daarnaast zijn komen er ook onderwerpen aan bod over het debat van Nawijn over de doodstraf, de affaire met Prins Bernard die de van mishandeling beschuldigde Albert Heijn medewerkers steunt en het doordrukken van de komst van de Hanzelijn door het CDA.

Makers

Regie, scenario, geluid, producent René Roelofs

Camera Kester Dixon

Montage Emile Bensdorp

Productieleiding Maarten Cornelis

Research Hendrina Praamsma, Maarten Cornelis

Affiche Mart Rozenbeek

Muziek Louis ter Burg, Truus Melissen

Geluidsmontage Fokke van Saane, Paul Gies, Mark Lizier

Mixage Michel Schöpping

Productie NPS Marian van der Willigen

Eindredactie NPS Cees van Ede

NPS

Achtergrondinformatie

Op de website Basis online wordt over deze documentaire gesproken.