De Utrechtse serieverkrachter

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte32’24’’
MediumTelevisie
Externe infoProfiel De Utrechtse serieverkrachterBeschrijving

Voor het eerst laat de politie een journalist toe om rond te kijken in een zaak die al sinds 1995 loopt en nog steeds niet is opgelost. In deze zaak wordt waarschijnlijk de grootste klopjacht ooit in Nederland gehouden, namelijk een klopjacht op de Utrechtse serieverkrachter.

Deze man pleegt zes verkrachtingen en heeft bij twaalf pogingen minder succes omdat de slachtoffers wisten te ontkomen. Omdat de slachtoffers naderhand veel eigenschappen hebben verteld over de dader heeft de politie veel ondersteunende aanwijzingen om hem tijdens de zoektocht te kunnen pakken: zijn accent, de afdruk van zijn schoenen, zijn favoriete merk aftershave, de kleur van zijn haar en ondergoed… bijna alles is van deze verkrachter bekend. Zelfs zijn DNA en seksuele fantasieën. Ondanks al deze aanwijzingen, de publiciteit en het grootschalige onderzoek heeft de politie nog geen naam en loopt de Utrechtse serieverkrachter nog steeds vrij rond.

Makers

Programma Jacco Versluis

Productie Anouk de Groot, Marie-Anne Veenman

Camera Arjan Kroon, Onno Gols

Geluid Rob van der Veer

Montage Paul Vleeshouwers

Stem Philip Freriks

Achtergrondinformatie

De Utrechtse serieverkrachter is uitgebracht in het kader van KRO Profiel.

De regisseuse Ineke Houtman laat zich door een krantenartikel over de Utrechtse serieverkrachter inspireren voor haar thriller Stille nacht. (2004)