De goede beul - Bobby Haarms

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte57'30
Mediumtelevisie
Externe infoDokwerk
Beschrijving

De titel van deze documentaire verwijst naar Bobby Haarms, die jarenlang voor Ajax werkt en vooral bekendheid krijgt door zijn werk als hersteltrainer. Spelers met blessures komen bij Bob en worden klaargestoomd om weer te kunnen spelen. Spelers worden afgebeuld, maar kunnen door de zeer effectieve training vaak snel weer meespelen. Hierdoor krijgt Haarms de bijnaam 'de goede beul'.

De documentaire opent al tekenend met een dokter die rood-wit bloed bij Haarms afneemt. Beelden van het afscheid van Haarms bij Ajax volgens daarop. Het grote deel van de documentaire gaat over zijn werk als assistent-trainer. Beelden van wedstrijden en de slopende hersteltrainingen afgewisseld met gesprekken met Haarms maken zijn onvoorwaardelijke liefde voor Ajax duidelijk. O.a. Johan Cruijff, Simon Tahamata en de vrouw van Haarms vertellen hoe belangrijk het werk van Haarms is geweest. Louis van Gaal zegt zelfs dat de invloeden van Bobby de club groot hebben gemaakt.

Af en toe wordt er aandacht besteed aan vroegere tijden. Terwijl oude beelden van de Meer in beeld komen vertelt Bobby over hoe hij opgroeit bij het stadion en van jongs af aan al verwant is aan de club. Bij de grond van het inmiddels gesloopte stadion vertelt hij over de mooie oude tijden. Er wordt relatief weinig aandacht geschonken aan zijn tijd als speler bij Ajax.

De documentaire eindigt met het commentaar van Haarms: "Als je van iemand houdt, dan doe je daar toch alles voor?"

Makers

Regie Rimko Haanstra

Research, interviews Klaas Vos

Camera Luc Brefeld

Productieleiding Brechtje Schaling

Geluid Leo Franssen

Montage Gys Zevenbergen

Geluidsmontage, mixage Mark Glynne

Visual effects Gabriel McIntyre

Producent Tom Burghard

De documentaire is een samenwerking van de VPRO met Corona Pictures

Achtergrondinformatie

"De Goede Beul" is gemaakt voor Dokwerk. De documentaire is een half jaar na Haarms' afscheid van Ajax uitgezonden