De laatste eer (2003)

Uit B&G Wiki
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte80'19
Mediumtelevisie


Beschrijving

De Laatste Eer vertelt het verhaal van de honderdduizenden vermiste soldaten, die achtergebleven zijn op de slagvelden tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Op plaatsen in Frankrijk en België waar vroeger de strijd is uitgevochten tussen de verschillende troepen, worden nu nog steeds resten gevonden van de slachtoffers. Dit gebeurt onder andere op het moment dat er bodemonderzoek wordt gedaan, omdat de gemeente graag wil bouwen op deze stukken land.

Verschillende voorbeelden van vermiste soldaten worden dieper uitgelicht. Een vrouw heeft haar opa naar alle waarschijnlijkheid in de strijd verloren, maar ruim 85 jaar later wordt pas zijn lijk gevonden. Haar moeder heeft het nooit geaccepteerd dat haar man overleden is, nu pas is het definitief. Verder heeft een Amerikaanse man na de Tweede Wereldoorlog niets meer van zijn broer vernomen, hij weet niet waar zijn broer als piloot is neergestort. Bijna 60 jaar later komt de waarheid aan het licht, zijn broer is in 1944 neergestort in Normandië.

Op deze manier worden er verschillende portretten in beeld gebracht. De laatste eer herdenkt de vermiste soldaten. De locaties waar zij voor hun land hebben gevochten worden volgebouwd. Toch blijft ieder gevonden lichamelijk overschot een gruwel die ons doet terugdenken aan de twee verschrikkelijkste oorlogen van de 20e eeuw.

Makers

Samenstelling, regie Maarten Schmidt, Thomas Doebele

Productie Nellie Kamer

Research Angela Dekker

Mixage Hans Brouwer

VPRO