De terugkeer: Een film over toekomst en verleden

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1985
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1980-1989
MediumTelevisieBeschrijving

De terugkeer: Een film over toekomst en verleden is een film over de thema's jodendom en geschiedenis.

De film begint met beelden van een man in een auto die over zijn grootvader praat. Tijdens die autorit beschrijft hij precies hoe zijn grootvader (Mozes) gereden is wanneer hij terug is geweest naar zijn geboorteplaats in Polen (Dzików Stary). Hij is daar vroeger schoenmaker. Daarna is Mozes een goede zakenman in Den Haag geworden. Hij is naar Den Haag getrokken, omdat hij daar betere kansen heeft. Hij vertelt later ook aan zijn familie dat de kansen in het Westen liggen.

De verteller in de film is de kleinzoon van Mozes. Hij wil het lege gat van zijn geschiedenis opvullen en gaat op zoek naar het verleden van zijn opa. Hij interviewt familieleden die allemaal in een ander land wonen. Ze zijn allemaal gevlucht toen de Duitsers alles hebben in hebben genomen en geplunderd. Veel familieleden zijn omgekomen in concentratiekampen.

De verteller wil niet alleen inzicht in het verleden, hij hoopt door de geschiedenis te kennen in de toekomst te kunnen kijken, zodat hij zijn kind kan waarschuwen voor de nare dingen in het leven.

Makers

Script, camera, regie Hans Fels

Montage Wim Louwrier

Regie assistent Rolf Jan Wentholt

Muziek Konrad Boehmer

Geluid Dominique Chartrand

Productie leiding, research Pavel Malko

Producent Rolf Orthel

VPRO