De verwijdering

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte69'25"
MediumTelevisie
Externe infoDokwerk
Ver1.jpg Ver3.jpg


Beschrijving

De verwijdering is het derde deel van de documentaire-drieluik In afwachting van... van Maarten Schmidt en Thomas Doebele over illegale vreemdelingen die hun heil in Nederland zochten om politieke en/of economische beweegredenen. In De verwijdering worden de illegalen gevolgd bij hun gesprekken met de terugkeerfunctionaris, tijdens een medische inspectie, tijdens het uitvoeren van hun taken in de gevangenis en tijdens telefoongesprekken met familie in het thuisland. De hoofdmoot van De verwijdering betreft het volgen van twee uitgeprocedeerde asielzoekers in de Penitentiaire Inrichting in Tilburg die (moeten) terugkeren naar hun land van herkomst.

Kenmerkend voor De verwijdering is hoe het vreemdelingenbeleid in Nederland aan de kaak wordt gesteld. Maarten Schmidt en Thomas Doebele proberen duidelijk over te brengen dat de twee gevolgde asielzoekers hier niet zomaar zijn maar dat de situatie in hun eigen land hun dwongen hun heil in een ander land te zoeken. Dat dit voor beiden hopeloos is mislukt weten zij via dialogen en ontroerende beelden op de kijker over te brengen. Het is als kijker dan ook niet moeilijk te begrijpen waarom beiden weer zo snel mogelijk naar hun geboorteland willen.

Makers

Regie Maarten Schmidt, Thomas Doebele

Productie Nellie Kamer

Mixage Jack Bol

VPRO

Achtergrondinformatie

Drie jaar later herhaalt de VPRO dit drieluik (Op 5, 12 & 19 april 2006 op Nederland 3). De situatie is, ondanks het ontmoedigings-beleid, nauwelijks veranderd. Nog steeds kiezen mensen voor een onzeker bestaan in de illegaliteit.