Dingbats

Uit B&G Wiki
Periode1992-1993
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genrespelprogramma
Decennia1990-1999
Lengte25'
Mediumtelevisie

Dingbats titel.jpg Dingbats.jpg Dingbat.jpg

Beschrijving

Spelprogramma waarin twee teams van twee kandidaten cryptische omschrijvingen in beeldvorm krijgen voorgelegd. Uit deze opgaven moeten zij zo snel mogelijk een woord, een begrip of een uitdrukking opmaken.

De vorm waarin de onderdelen van een opgave, een dingbat, staan afgebeeld (of zelfs bewegen) heeft een betekenis. Als allereerste voorbeeld in de reeks wordt de dingbat bovenaan deze pagina getoond. Dit betekent: "met alle kippen op stok gaan".

In de eerste ronde mogen krijgen de teams om de beurt een dingbat voorgelegd. Per goedgeraden dingbat wint een team seconden. De seconden van de niet geraden dingbats komen in een bonuspot terecht. In de tweede ronde worden de dingbats moeilijker en kunnen er meer seconden mee worden gewonnen. Ronde 3 volgt dit patroon, opnieuw moeilijkere dingbats en meer seconden om te winnen. Het team met de meest gewonnen seconden gaat naar de finaleronde. De seconden uit de bonuspot worden bij de gewonnen seconden opgeteld. Dit bepaalt de speeltijd waarbinnen de finalisten zoveel mogelijk dingbats moeten oplossen. Iedere goede oplossing levert 250 gulden op.

Makers

Presentatie Marceline Schopman

Producent John de Mol

Uitvoerend producent Patrick Scholtze

Creatief adviseur Wouter Stips

Regisseur Hans van Riet

Regie-assistent Anne-Marie Schoofs

Productieleider Barbara de Vries

Productie Monique van Dorsten

Productie assistent Martine Gortzak, Jeroen Wolzak

Decor ontwerper Ronald van den Bersselaar

Lichtontwerp Roelof van der Schaaf

Project participatie John Eshuis, Marcel Swartjes

Video editor Hans Linssen, Jurriaan Frenkel Frank

Animaties Advanced Video

Technische realisatie Sonotech

Muziekproductie Hit Shop

Make-up Caroline Leenders

Styling Ingeborg Rebers

Kleding BEa Dimitryevic

TROS

Achtergrond informatie

De titel komt uit het Engels. In Australië betekent de uitdrukking "to give a person a dingbat" zoiets als "iemand knettergek maken". In Amerika is het de naam van een bordspel met kaartjes waarop cryptogrammen staan afgebeeld. Deze opgaves zijn om gek van te worden, vandaar de naam. In het spelprogramma van de TROS wordt iedere opgave een dingbat genoemd.