Marceline Schopman

Uit B&G Wiki
Marceline Schopman

NaamMarceline Schopman
GeborenDiemen, 11 februari 1965
Functiesomroeper, presentator
Bekend vanDingbats, Dat zeg ik niet, Eigen huis en tuin
Periode actief1989-2000
Triviawerkt achtereenvolgens voor de VARA, de TROS, RTL4 en Omroep Brabant
GalleryGallery
Externe infoEigen site

Marceline Schopman in de media
Oeuvre Marceline Schopman

Marceline Schopman is een sprankelende verschijning op de televisie. Karakteristiek is haar bos krullen en haar mooie lach. Het is niet vreemd dat zowel de AVRO, TROS én VARA haar zien zitten als omroeper. Schopman kiest voor de VARA waar ze alle vrijheid krijgt en een geweldige tijd beleeft. Na een overstap naar de TROS en daarna naar RTL en Kindernet, beëindigt ze in 2000 geheel op vrijwillige basis haar televisiecarrière. Tegen die tijd vindt ze het mooi geweest. Wel blijft ze, ook nu nog, te horen als voice-over in verschillende commercials en bedrijfsfilms en is ze te zien bij podiumpresentaties en als discussieleider.

Schopman wordt in 1965 geboren in Diemen en groeit op in de omgeving van Haarlem. Op de middelbare school (Atheneum en Havo), maakt ze vooral veel lol. Na haar eindexamen te hebben behaald gaat ze op kamers wonen in Amsterdam waar ze een studie HBO- Jeugdwelzijnswerk aan de Prof. Kohnstamm-Akademie volgt. In 1986 behaalt ze haar diploma en ze ontvangt een eervolle vermelding voor haar afstudeerscriptie (de Fie van der Hoop-prijs). Hierna last ze een tussenjaartje in. Gedurende deze periode werkt ze ondermeer in een restaurant en bij een bank. Dit laatste vindt ze ongelooflijk saai. Ze besluit verder te gaan studeren en begint aan een studie rechten aan de UvA. Zonder veel problemen behaalt ze cum laude haar propedeuse.

De studie vindt ze wel wat droog en daarom besluit ze er een leuk bijbaantje naast te gaan zoeken. Ze stuurt vervolgens open sollicitaties naar de AVRO, TROS en VARA. Tot haar verrassing wordt ze door alle drie de omroepen uitgenodigd voor een screentest en vervolgens kan ze ook bij alle drie aan de slag als omroepster. Ze moet kiezen en gevoelsmatig gaat ze voor de VARA. Bij de TROS vinden ze haar erg leuk, alleen vinden ze haar krullen te woest, daar zou dus iets aan gedaan moeten worden. Bij de AVRO is Myrna op dat moment dé omroepster en moet het allemaal een beetje à la Myrna. Bij de VARA is ze gewoon goed zoals ze is en zijn ze erg ingenomen met haar tekstvastheid, eigenheid en innemende lach. In 1989 wordt Schopman de vervangster van Elles Berger. Ze krijgt van de VARA alle vrijheid in haar werk en verdere ontwikkeling. Ze is drie jaar lang omroepster, niet lang daarna verdwijnt het fenomeen ‘omroeper’ van de televisie.

Vanaf 1990 is Schopman naast omroepster voor de VARA ook werkzaam voor verschillende VARA-radioprogramma’s op Radio 1, 2 en 3. Ze presenteert onder andere de radioprogramma’s De nacht klinkt anders, Platenalfabet, De opening, Ochtendhumeur en het VARA-Jubileumprogramma. Daarnaast doet ze ook radioverslaggeving voor o.a. voor het programma De tweede ronde. Alles wat ze bij radio en televisie doet, wordt Schopman aangereikt; ze zoekt het nooit zelf op. Naast het presenteren van radioprogramma’s, mag ze in 1991 ook het Kinderboekenweekprogramma presenteren en het kindernatuurprogramma Groentjes. Dit vindt ze heel leuk om te doen. Ze mag hiervoor met kinderen de natuur in en ze weet hen vaak zo op hun gemak te stellen dat ze de camera spontaan vergeten, waardoor de beste verhalen naar boven komen. Schopman geniet hier enorm van. Ook het showprogramma Ongelooflijk maar Bardi doet ze met veel plezier. Het programma is een co-productie met de BRT en wordt opgenomen in België. Schopman ervaart het als een soort vakantie. ’s Middags wordt er uitgebreid de tijd genomen voor een riante lunch, er wordt slechts één programma per dag opgenomen en de werksfeer is zeer ontspannen. Rond die tijd werkt ze ook mee aan het televisieproject Rondje Europa. Dit is een zomerprogramma waar een VARA-regisseur wordt gekoppeld aan een VARA-presentator. In haar geval wordt ze gekoppeld aan Geert Tomlow. Ze mogen tot drie maal toe bij de Tour de France tijdens diverse etappes een reportage maken. Een heel bijzondere ervaring voor Schopman, want ze mag samen met Geert de wielrenners interviewen en alles zelf regelen, filmen en monteren.

In 1992 wordt ze, op verzoek van TROS-baas Cees den Daas, door John de Mol benaderd om programma’s voor de TROS te gaan presenteren en krijgt een prachtig contract aangeboden. Op deze manier komt Schopman uiteindelijk toch nog bij de TROS terecht. In 1992 presenteert ze een jaar lang het spelprogramma Dingbats en het jaar erop neemt ze een seizoen de presentatie van het spelprogramma Dat zeg ik niet voor haar rekening. Hierna is het tijd voor iets anders. Wat Schopman betreft hoeft het presenteren van een programma niet per sé overeen te komen met haar persoonlijke interesses. In ieder programma zit wel iets waar ze een uitdaging in kan vinden. De diversiteit in de programma’s spreekt haar het meest aan en vergroot haar ervaring en kennis.

Van 1994 tot 1996 is Schopman te zien op RTL4. Hier presenteert ze eerst een seizoen Gezond & wel gevolgd door een seizoen Eigen huis & tuin. Voor dit laatste programma mag ze weer veel uitdagende dingen ondernemen, zoals abseilen van een veertig meter hoge watertoren. Ook het presenteren van items op locatie doet ze met veel plezier. Alleen de tenenkrommende ‘toneelstukjes’ die tijdens het programma in de studio worden opgenomen kunnen haar minder bekoren en ook het uitkramen van gekunstelde teksten ten behoeve van de sponsors hoeven van haar niet zo nodig. Na de overstap naar Kindernet waar ze het familieprogramma Het buitenhuis presenteert, stopt Schopman in 2000 met haar werk voor de televisie. Ze is tegen die tijd in verwachting van haar derde kindje en vindt het tijd om het televisievak even te laten voor wat het is en meer tijd te besteden aan haar kinderen.

Schopman runt haar eigen bedrijf. Ze geeft op aanvraag communicatie- en presentatietrainingen en verzorgt de voice-over van televisie- en radiocommercials, bedrijfsfilms, voice-respons en audiotours. Daarnaast geeft ze inburgeringlessen en ze is sinds 2010 gemeenteraadslid voor de PvdA in de gemeente Haarlem.