Dutch Approach

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
MediumTelevisie
Externe infoRecensie NRC


Beschrijving

Dutch Approach is een vierdelige documentaire uit de serie Dokwerk over de Molukse acties van de jaren zeventig. Tot deze acties behoorden de treinkapingen bij de Drentse dorpen Wijster en De Punt, de bezetting van het Indonesisch consulaat in Amsterdam en de bezetting van een lagere school in Bovensmilde. Ze worden uitgevoerd door de Vrije Zuid-Molukse Jongeren om aandacht te vragen voor een vrij Ambon. Ze achten de behandeling van de situatie op de Molukken door de Nederlandse overheid niet serieus genoeg.

In de documentairereeks zijn interviews gehouden met alle betrokken groepen bij de gewelddadige acties van 1970-1978. Medewerkers van overheidsinstanties, gijzelaars, kapers en bemiddelaars komen aan het woord om de gebeurtenissen van toen te lichten. In geuren en kleuren wordt verteld over hoe de gijzelingen verliepen. Belangrijke gebeurtenissen op locatie en beslissingen van de overheid worden uitvoerig behandeld.

De documentaire wil nieuw licht schijnen op het tot dan toe onduidelijke overheidshandelen in de zaak. Maker René Roelofs zet een uitvoerig en gedetailleerd beeld neer van de gebeurtenissen in de jaren '70 en de motivatie voor het overheidshandelen.

'Dutch Approach' bestaat uit vier episodes:

  • Episode 1: Gebroken Beloften
  • Episode 2: De daad bij het woord
  • Episode 3: Het woord van de regering
  • Episode 4: Codewoord Mercedes

Makers

Regie René Roelofs

Scenario René Roelofs, Hans Dortmans

Interviewer René Roelofs

Eindredactie Hans Dortmans

Research Hendrina Praamsma, Daisy van den broek, Tjo Hahury, Rolf koster, Ay Mey Lie

Montage Jelle Redeker

Camera Sander Snoep, Kester Dixon, Maarten Kramer

Camera-assistentie Flossie Bartels, Nicole Bergmans

Grip Eric van der Heide, Thijs Wijdeveld

Geluid Rik Meier, Bert van den Dungen

Geluidsnabewerking Hugo Dijkstal

Muziek Het Paleis van Boem

Productieleiding Rolf Laimböck

Producent Pieter van Huystee, Pieter van Huystee Film

Productiecoördinatie Elsemijn Teulings

Uitvoerend producent Hetty Krapels

NPS

Achtergrondinformatie

Het uitzenden van de documentaire Dutch Approach zorgt in 2000 nogal voor opschudding. Ook al is het dan bijna 25 jaar na dato, de toenmalige generatie Molukse jongeren voelen zich nog opnieuw emotioneel gekrenkt door uitspraken van voormalig minister van Justitie Dries van Agt die in de documentaire geïnterviewd wordt. Politiebewaking rond het huis van van Agt wordt destijds noodzakelijk geacht. Uit de uitspraken van van Agt komt naar voren dat hij een hardhandige aanpak van de actievoerders niet schuwde.

Op 4 november 2000 komt de NRC met een recensie van de documentaire van René Roelofs. De op Dutch Approach is dat de documentaire niet waarmaakt wat de makers beloven. De serie zou te veel in details treden bij de reconstructie van gebeurtenissen, waarbij te weinig aandacht wordt besteed aan de bredere sociaal-maatschappelijke context. De kern van de recensie komt goed uit de verf in het volgende citaat:

Interessante en soms curieuze details, dat is de kern van Dutch approach. Na het eerste deel, waarin de voorgeschiedenis van de Molukkers in Nederland wordt geschetst, is er echter geen ruimte meer voor overzicht. Alle grote vragen blijven onbeantwoord. Hoe hebben gijzelaars, kapers en autoriteiten de acties ervaren, wat voor gevolgen hebben ze gehad voor de Molukse gemeenschap en de relatie tussen Molukkers en Nederland, wat vinden jonge Zuid-Molukkers er nú van, dat soort vragen.