Een valse lente: Leven en werk van Johnny van Doorn (1944-1991)

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte54'56
Mediumtelevisie


Beschrijving

Ter nagedachtenis aan het overlijden van dichter en schrijver Johnny van Doorn wordt er in 2003 een documentaire gemaakt over zijn leven en werk. De hele aflevering van Het uur van de Wolf bestaat uitsluitend uit archiefmateriaal van zijn optredens en fragmenten uit interviews. Johnny van Doorn die ook wel bekend staat als 'Johnny the Selfkicker' is een van de eerste dichters die zijn teksten op een ietwat wilde manier bracht. Tijdens zijn optredens brengt hij zijn poëzie al hijgend, sissend en krassend ten gehore aan zijn publiek.

Makers

Regie Peter Scholten

Productie Carleen Teensma, Marian van der Willigen

Scenario Peter Scholten

Eindredactie Cees van Ede

NPS

Achtergrondinformatie

In een aflevering van De wereld draait door worden fragmenten uit de documentaire getoond en besproken door Matthijs van Nieuwkerk, Nico Dijkshoorn en Bart Chabot. Zij vertellen in deze aflevering waarom en hoe Johnny van Doorn van invloed is geweest op hun eigen werk.

Twee jaar na zijn dood wordt voor het eerst de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren uitgereikt. De prijs wordt iedere twee jaar toegekend door het Literair Productiehuis de Wintertuin tijdens het Wintertuinfestival. Winnaars van de prijs zijn onder andere Simon Vinkenoog, Jules Deelder en Bart Chabot.