Elske Rotteveel

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamElske Rotteveel
GeborenAmsterdam, 11 mei 1991
FunctiesActeur
Bekend vanDe Fuik, Bluebird
Periode actief2004-heden
Werkt samen metJohanna ter Steege, Mischa Kamp, Anna Raadsveld

Elske Rotteveel in de media
Oeuvre Elske Rotteveel

Elske Rotteveel behoort samen met Sallie Harmsen, Sanne Vogel en Sylvia Hoeks tot een nieuwe lichting veelbelovende jonge actrices. Acteren is iets waarin Elske zich helemaal kan verliezen. Ze heeft een grote fascinatie voor de psyche van andere mensen (fictie en non-fictie). Dit komt haar goed van pas bij haar spel. Een personage doorgronden en naar haarzelf brengen heeft voor haar iets magisch: “Het moment dat je als acteur iemand tot leven brengt, en toch in je hart en achterhoofd jezelf blijft, is een gevoel wat nergens anders bij hoort; een gevoel waar ik mezelf niet zonder zou kunnen zien”.

Elske speelt al sinds ze zich kan herinneren toneel. Het komt voor haar ouders dan ook niet als een verrassing als Elske zich op 11 jarige leeftijd al wil inschrijven bij een casting bureau. De eerste paar audities zijn geen succes, totdat in 2004 Bluebird voorbij komt. Na drie audities krijgt ze de rol van Merel, het hoofdpersonage in de film. Het maakproces is een heftige ervaring voor de jonge Elske: ze is constant onder volwassenen, zit in elke scene waardoor ze lange dagen maakt, en volgt intussen ook nog het gymnasium. Soms is het ook verwarrend, het personage Merel lijkt vrij veel op Elske, waardoor ze af en toe even vergeet wie ze is.

Na het maken van Bluebird besluit ze om een tijdje te wachten met nieuwe projecten, maar het acteren blijft aan haar trekken en al snel is ze weer op de set. Zo is ze te zien in Storm en speelt ze een gastrol in Keyzer & de Boer advocaten. In de tussentijd volgt Elske ook acteer-, schrijf en regielessen aan de Amsterdamse Jeugdtheaterschool. In 2007 staat ze bovendien op de planken met het AJTS toneelstuk Midzomernachtsdroom.

In 2008 maakt Elske veel indruk in de telefilm De Fuik. Voor de rol van Simone ontvangt ze een nominatie voor een Beeld en Geluid Award in de categorie beste actrice. De overige genomineerden voor die prijs dat jaar zijn grote namen als Monic Hendrickx en Annet Malherbe. Naast een nominatie zorgt de film verder voor een nauwe band tussen haar en collega actrice Anna Raadsveld met wie ze later dat jaar weer samenwerkt in de korte film Terugweg.