Terugweg

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreKorte Film
Decennia2000-2009
Lengte9'43"
MediumtelevisieBeschrijving

Evy, Luna en Mark – de vriend van Luna – zijn onderweg naar een feest. Na een hevige ruzie tussen Mark en Luna besluiten de twee vriendinnen uit te stappen. Ze belanden bij een benzinestation aan de snelweg. Als Mark niet terugkomt, gaan de vriendinnen op zoek naar oplossingen om thuis te komen. Uiteindelijk besluit Luna om de snelweg over te steken, omdat zij aan de andere kant van de snelweg meer kans zullen hebben. Maar is dit wel een goed idee?

Het thema van de film lijkt een waarschuwing te zijn voor het impulsieve en onverstandige gedrag van jonge meisjes (die volwassen willen overkomen). Luna wordt in de film neergezet als een zodanig meisje door een aantal achtereenvolgende impulsieve acties. Allereerst stapt ze langs de snelweg uit de auto na de ruzie met haar vriend. Vervolgens probeert ze met een vreemde man mee te rijden naar huis, waarop Evy fel reageert en haar weet over te halen dit niet te doen. Uiteindelijk steekt ze toch de snelweg over nadat Evy haar duidelijk gemaakt heeft dat dit geen goed idee is. Evy speelt in deze film Luna’s tegenpool en probeert haar te overtuigen dat ze beter moet nadenken. Uiteindelijk lijkt dit niet te baten.

Het trieste einde van de film wordt op een bijzondere en symbolische manier weergegeven, waardoor het bijblijft. In de eindscene lijkt de tunnel waar Luna doorheen loopt, te verwijzen naar de symbolische ‘tunnel des doods’. Dit is echter niet meteen duidelijk. Ook de tekst van haar sms aan Evy kan op meerdere manieren opgevat worden, waardoor niet meteen duidelijk is of Luna de overkant gehaald heeft. Het geluid speelt in deze scene een belangrijke rol bij het creëren van de sombere sfeer en lijkt de bepalende factor voor de aanwijzing naar het trieste en schokkende eind van de film.

Terugweg is een onderdeel van de serie Kort! uit 2008.

Cast

Luna – Anna Raadsveld

Evy – Elske Rotteveel

Mark (vriend Luna) – Ludwig Bindervoet

Caissière tankstation – Peter Drost

Automobilist tankstation – Wigbolt Kruijver

Makers

Scenario & regie Henk Haselager en Michael Helmerhorst

1st AD René Jonkers

Camera Henk Haselager

Productieleiding Rozemarijn in ‘t Veld

Productie NPS Karlijn Landman

Producent Marc Bary

Eindredacteur NPS Marina Blok

Achtergrondinformatie

De actrices Elske Rotteveel en Anna Raadsveld die de rollen Evy en Luna spelen in Terugweg kenden elkaar al uit een eerdere productie De Fuik.

Elske Rotteveel wordt in december 2008 genomineerd voor de Beeld en Geluid Awards in de categorie ´Fictie, Beste Actrice´. Andere genomineerden in deze categorie waren Annet Malherbe en Monic Hendrickx. Ook wordt Elske een jaar later verkozen door de VPRO en het Nederlands Filmfestival tot een van de 20 actrices die volgens hen een belangrijke rol zullen gaan spelen in de Nederlandse filmindustrie.