François Boulangé

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
François Boulangé

NaamFrançois Boulangé
GeborenElst, 18 december 1953
Functies presentator, regisseur, eindredacteur, producent, componist, acteur
Bekend vanLingo
Periode actief1988-heden
Werkt samen metRobert ten Brink, Tineke Verburg
Triviawerd ook wel 'Mister Lingo' genoemd; hij presenteerde meer dan 2000 afleveringen van het spelprogramma
Media
Audio fragmentenAudio.png
GalleryGallery

François Boulangé in de media
Oeuvre François Boulangé

Boulangé is een markante verschijning in de jaren negentig. Als presentator van het spelletjesprogramma Lingo komt hij warm en gezellig over. In het begin van zijn carrière gebruikt hij soms cynische humor, later is hij milder gestemd. Hij is een echte levensgenieter. Als producent vooral de bedenker van nieuwe formats.


Achtergrond

François Boulangé groeit op in Enkhuizen en later in Amstelveen. Hij gaat na zijn Gymnasium B Nederlands studeren aan de Universiteit van Amsterdam, met als bijvak Communicatie-wetenschappen. Boulangé geeft een jaar lang les op een middelbare school als leraar Nederlands. Als freelancer is hij ook leraar bridge.


Televisiecarrière

Via een bridgevriend komt Boulangé in 1988 in contact met Pieter van Huystee, een producer van IdtV, die op dat moment aan een 'pilot' voor het spelletje Triviant werkt. Deze zoekt iemand, die voor dit programma de opgaven bedenkt. Boulangé kan aan de slag. In 1989 wordt een Nederlandse versie van het Amerikaanse televisieprogramma Lingo ontwikkeld. Het spel is wereldwijd zeer populair; alleen al in Europa wordt het in vijftien landen gespeeld. IdtV heeft de rechten voor Europa afgekocht.

De Nederlandse taal kent zo'n vijfendertighonderd vijf-letterige woorden. Boulangé kan dankzij een softwareprogrammaatje de voor Lingo benodigde woorden aanleveren. Dankzij zijn praktische instelling krijgt Boulangé steeds meer taken toebedeeld. Hij is 35 jaar als hij in 1989 eindredacteur van het programma wordt en persoonlijk begeleider van de presentator Robert ten Brink.

In 1992 vertrekt Robert ten Brink na 213 afleveringen. Dan volgt een screentest van kandidaat-presentatoren. Omdat Boulangé Robert ten Brink tijdens repetities moeiteloos vervangt, vraagt de VARA hem aan de test deel te nemen. Uit vele kandidaten wordt Boulangé verkozen. Hij begint direct met het opnemen van 250 afleveringen Lingo achter elkaar.

Boulangé beschouwt zichzelf meer als scheidsrechter dan als presentator. Als de spelers zijn geïntroduceerd neemt het spel zijn eigen loop. Toch onderscheidt hij zich in zijn wijze van presenteren. Eerst moet hij het van zijn cynisch commentaar en knalrode bretels hebben. Later wordt hij milder. Het typetje 'Mister Lingo' komt steeds dichter bij Boulangé zelf te staan. Zijn gezellige en leuke manier van presenteren wordt gewaardeerd. Het presenteren van Lingo eist van Boulangé vooral concentratie. Tien weken uitzending worden in drie weken gedraaid, zodat hij zestig afleveringen achter elkaar moet opnemen.

Er wordt een zesletterige Lingo ontwikkeld - voor de zaterdag - en voorts een Kinderlingo. Maar aan de opzet van Lingo zelf wordt niet getornd, onder het motto 'never change a winning team'. Dagelijks trekt het programma namelijk een miljoen kijkers. Boulangé krijgt veel fans. De waardering loopt door alle welvaartsklassen heen. Bij studenten is Boulangé 'camp'.

Boulangé is het niet eens met de staatssecretaris van cultuur Rik van der Ploeg, die Lingo maar dom vindt. De presentator wijst erop dat deelnemers een zeker taalgevoel moeten hebben. Ook is het niet voor niets, dat Lingo door veel allochtonen wordt bekeken. Boulangé krijgt van hen veel bedankjes omdat hij hen bij het Nederlands helpt.

Het programma Lingo verhuist in september 2000 in verband met de zenderkleuring van zender en omroep. Lingo wordt voor Nederland 3 te luchtig gevonden. De TROS neemt het programma over, op Nederland 2. Na zeven jaar presenteren, dat is na meer dan tweeduizend afleveringen, verhuist François Boulangé niet mee. Hij wordt opgevolgd door Nance Coolen. Een actiegroep 'François Boulangé terug op tv' will hem, desnoods als nieuwslezer of weerman, terug op de buis, maar zonder succes.

Boulangé is ook steeds achter de schermen actief geweest. Hij is een van de eindredacteurs en regisseurs van onder andere Boggle (1989-1996), Triviant (1988-2002) en De Connaisseur (1991-1995). Hij volgt in 1992 de regie-opleiding aan de Media Academie Santbergen.


Eigen bedrijf

Boulangé heeft sinds 1988 een eigen bedrijf, Boldface Produkties BV . Het is vernoemd naar een een drukkersterm, maar de verwijzing naar zijn ronde gezicht is duidelijk. Het bedrijf maakt televisieprogramma´s en films voor omroepen en bedrijven. Men produceert onder andere een goed lopend virtual reality kinderprogramma genaamd GamePlanets (Fox Kids en SuperRTL).

Boulangé blijkt een all-round televisiemaker: presentator, regisseur, eindredacteur, producent maar ook acteur en componist van filmmuziek. Inmiddels heeft hij ook een bedrijf in Internetproducties, Nuguru BV Boulangés ambitie: programma's over grote kunstenaars en de regie van popconcerten

Sinds het najaar van 2009 presenteert Boulangé het maandelijkse praatprogramma Oro op internetportal Zelfzijn. Diezelfde periode speelt hij de rol van bakker in de bioscoopfilm van het Sinterklaasjournaal.