George Sluizer (programmamaker)

Uit B&G Wiki
George Sluizer in uniform

NaamGeorge Sluizer
GeborenAmsterdam, 7 juli 1901
Gestorvenn.b., na 1981
Functiesprogrammamaker, radiomaker
Bekend vanRadio Oranje, Radio Herrijzend Nederland, Wereldomroep
Periode actief1940 - 1956
Werkt samen metJoop Acda, Henk van den Broek, A. den Doolaard, Lou de Jong, Godard Kal, Frits Thors, Guus Weitzel
Media
Sluizer beschrijft het werk van de Wereldomroep, 13 oktober 1955Audio.png
Sluizer beschrijft het werk van de Wereldomroep, 13 oktober 1955

catalogus Beeld en Geluid

Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog is George Sluizer hoofdvertegenwoordiger van Philips in Frankrijk, waar hij sinds 1920 woont. Hij is ook een vriend van de familie Van den Broek. Met Henk van den Broek werkt hij in het voorjaar van 1940 mee aan Radio Vrij Nederland. Als de Duitsers naderen wijkt ook Sluizer uit naar Portugal, waar hij een luisterdienst opzet voor de Nederlandse regering.

Pas in het voorjaar van 1942 gaat Sluizer naar Londen. Ook daar zet hij een luisterdienst op, waarbij hij door een stemtest ontdekt wordt als omroeper: zijn stem is zelfs bij interferentie nog verstaanbaar. Nog dezelfde avond leest hij het nieuws op de radio. Behalve als omroeper en redacteur bij Radio Oranje werkt Sluizer als hoofdredacteur van de propagandakrant de Vliegende Hollander.

Luitenant Sluizer volgt Henk van den Broek naar Eindhoven om Radio Herrijzend Nederland in de lucht te brengen. Later wordt hij bij de Wereldomroep programmaleider, plaatsvervangend directeur en grondlegger van de uitzendingen in buitenlandse talen. Bij de Nederlanders in het buitenland is hij bekend en geliefd om zijn rubriek 'Brieven van luisteraars'.

Hij wordt door de regering van Frankrijk benoemd tot Officier in de Orde van de Zwarte Ster en in Nederland tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 1956 verlaat Sluizer de Wereldomroep en wordt hij secretaris-generaal van het Nederlands Instituut voor buitenlandse, culturele betrekkingen. Later bekleedt hij die functie (tot 1973) bij de Fondation Européenne de la Culture.

Regisseur George Sluizer is een zoon van George Sluizer.