Nan Wamelink

Uit B&G Wiki
Nan Wamelink op de set bij De avonturen van Okkie Trooy in 1962

NaamNan Wamelink, Nan de Vries-Wamelink, Nan de Jong-Wamelink
Geborennb, 1937
Functiesregie-assistent, regisseur, scenarioschrijver, schrijver
Bekend vanBas Boterbloem, Peppi en Kokki, Knots-klips
Periode actief1960-1990
Werkt samen metGerrit den Braber, Joop Stokkermans

Nan Wamelink in de media
Oeuvre van Nan Wamelink

Een van de eerst vrouwelijke regisseurs bij de Nederlandse televisie, bekend van populaire kinderprogramma's als Peppie en Kokki en De familie Knots


Nan Wamelink (1937) begint haar carrière als reclameontwerper/copywriter bij platenmaatschappij Phonogram. Eind jaren vijftig komt ze bij de AVRO-televisiesectie te weken als 'scriptgirl' (regie-assistent).

Als Gerrit den Braber in 1960 aangesteld wordt als hoofd van de AVRO jeugdprogramma's promoveert Wamelink op haar 24e van regie-assistent tot regisseur. Twee programma's zien het licht: Rooster voor kinderen vanaf 10 jaar en Bas Boterbloem voor de kleintjes. Het laatste programma is een familieproject. Wamelink' oudere zus Thea Wamelink schrijft het scenario en jonger broertje Henri van 7 helpt ook mee, hij keurt de teksten (Algemeen Dagblad, 15-9-1960).

In seizoen 1961-1962 regisseert ze Rikkel Nikkel en daarna volgt weer een nieuw kinderprogramma naar een verhaal van H.N. Meijer jr; De avonturen van Okkie Trooy. In 1963 vervangt ze Fred Oster voor de AVRO actualiteitenrubriek en gaat ze ook incidenteel meewerken aan Televizier.

In 1964 verlaat Wamelink de AVRO om een jaar op reis te gaan, ze vertrekt met bassist Wim de Vries per landrover via Turkije, Perzië en Pakistan naar India en schrijft daar reisreportages voor damesweekblad EVA over. Van de AVRO krijgt ze een filmcamera mee om reportages te maken en ook zal ze verslag doen in AVRO-radioprogramma Avrodite. Fred Oster en Lucile de Mul nemen de regie van haar programma's over.

Terug van de reis komt ze opnieuw bij de televisie als freelance regisseur en scenarioschrijver (onder de naam Nan de Vries-Wamelink). Ze maakt reportages voor de NTS en de AVRO-rubriek Welwaardigheden. In 1972 regisseert ze voor de KRO de kinderserie Nogal Wiedus. Ze maakt naam met de populaire tv-serie Peppi en Kokki (KRO). Bij de serie schrijft ze boekjes en er wordt een lp met liedjes met muziek van Joop Stokkermans gemaakt. In 1976 verschijnt er tevens een bioscoopfilm, Peppi en Kokki bij de marine met scenario en regie van De Vries-Wamelink.

Daarnaast blijft ze voor diverse AVRO-programma's regisseren, zoals Zomer in het hoofd (1976), de cursus Blokfluit spelenderwijs (1978), Sportpanorama, Praatpark (1985), Kokkerellen (1988) en Vinger aan de pols. In 1982 heeft De Vries weer veel succes met de NCRV-jeugdserie De familie Knots, geschreven door Hetty Heyting. De serie loopt acht seizoenen.

Bij de AVRO leert ze cameraman Jan de Jong kennen en ze treden in het huwelijk waarmee haar naam veranderd in Nan de Jong-Wamelink.

Naast regisseur is ze parttime docent aan de School voor Journalistiek in Utrecht en geeft ze mediatrainingen in Kirgizië. In 1994 start ze als docent en later cursusleider bij het opleidingscentrum van de Radio Nederland Wereldomroep. Ze schrijft enkele boeken, zoals Widget en de dieren en De Geur van Appeltaart en Blaas (2019).