Gonny Geerlings

Uit B&G Wiki
(Doorverwezen vanaf Gonny Stoffers)
Gonny Geerlings

NaamGonny Geerlings (tot 1987: Gonny Stoffers)
Geboren, 29 juli 1944
Functiesontwerpassistent, decorontwerper
Bekend vanLingo-decor
Periode actief1965-1995
Werkt samen metEls Salomons, Roland de Groot, Jan van der Does


Oeuvre Gonny Geerlings
Gonny Geerlings in 1966

Gonny Geerlings solliciteert na het voltooien van de Academie van Beeldende Kunsten (Rotterdam) bij de Afdeling Decorontwerp van de NTS. Een van de taken van ontwerpassistenten de uitbreiding van de decorfundus, dat is de voorraad decorstukken. Hiervoor bezoekt ze stijlkamers in musea om interieuronderdelen zoals deuren, wandenbekelding en schouwen na te meten en na te tekenen. Die worden vervolgens nagebouwd door Decorbouw. Daarnaast assisteert ze decorontwerpers als Els Salomons en Jan van der Does bij het vervaardigen van werktekeningen voor decors. Het werk is minder uitdagend dan Geerlings zich had voorgesteld en na krap twee jaar neemt ze ontslag om voor haar kinderen te zorgen en in het onderwijs te gaan werken.

Het contact met Salomons blijft goed en rond 1975 wordt Geerlings gevraagd om als freelancer op de Afdeling Decorontwerp bij te springen. Er is veel veranderd in de tussenliggende periode; televisie is van zwart-wit naar kleur gegaan, de werkverdeling tussen ontwerper en ontwerpassistent is minder hierarchisch, televisie maakt een enorme bloeiperiode mee en er is veel werk. Zodoende krijgen ontwerpassistenten de kans om zich waar te maken als decorontwerper. Geerlings is bovendien ook niet meer het jonge meisje meer toen ze op de afdeling begon en ditmaal voelt ze zich beter op haar plek.

Een van haar grote eerste zelfstandige ontwerpopdrachten is de Ted show. Geerlings ontwerpt twee seizoenen van deze spelshow. Elk seizoen heeft een basisdecor wat per (maandelijkse) aflevering uitgebreid wordt met drie decors waar de drie spellen in plaatsvinden. Het mag wat kosten en niets is te gek. Daarna ontwerpt Geerlings sets voor uiteenlopende programma's zoals Bij Koos, Opsporing verzocht of doet ze artdirection op lokatie voor SchoolTV's Tel en Taal. Het zijn niet altijd 'grote' of prestigiueze opdrachten, maar Geerlings heeft plezier in de verscheidenheid aan programma's en geniet van haar werk.

Lingo titel 1989.jpg

Geerlings bekendste decor is ongetwijfelt het decor voor Lingo (1989). De Afdeling Decorontwerp is dan al geprivatiseerd en de opdracht krijgt ze rechtstreeks via de productiemaatschappij IDTV. Het decor is het eerste seizoen nog wat sober, maar omdat het programma zo'n succes is, krijgt Geerlings voor het tweede seizoen een veel groter budget. Het concept blijft min of meer gelijk, maar er kan uitgepakt worden met lichtbakken en andere effecten. Het programma slaat ook internationaal aan en het format reist de wereld over. Het is de eerste keer dat Geerlings royalties aangeboden krijgt voor haar werk.

Rond de privatisering van de decorafdeling neemt de hoeveelheid werk voor decorontwerpers af. Om toch aan het werk te blijven, neemt ze ook weer opdrachten aan als ontwerpassistent. Zo werkt ze bijvoorbeeld met Roland de Groot aan decors voor Simone's kerstshow en Tineke Schouten show. Geerlings probeert zich samen met kostuumontwerper en vriendin Mary Lawton bij opdrachtgevers in de kijker te spelen, maar het meeste werk komt via bestaande contacten. Bij de AVRO ontwerpt Geerlings in deze periode onder andere voor Kunst te kijk. Naast televisiewerk werkt ze als architect en als docent beeldende vorming. Sinds haar pensionering woont Geerlings in Frankrijk.