Grand Paris

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50’56”
Mediumtelevisie


Beschrijving

Grand Paris toont het gelijknamige project in opdracht van de Franse president Sarkozy die niet alleen een gebouw aan de stad wil nalaten, maar de hele stad Parijs opnieuw wil vormgeven. Zijn doel is het maken van één groot metropool van de voorsteden en de binnenstad van Parijs. In het kader van dit project nodigt hij tien architecten uit om hem daarbij te helpen. De Nederlandse Winy Maas is een van deze tien architecten met wie we dit proces een jaar lang zullen volgen.

Grand Paris is een onderdeel van de serie Tegenlicht die wordt uitgezonden door de VPRO.

Makers

Regie Bregtje van der Haak

Research Marijntje Denters, Barbara Coolen, Maren Merckx

Camera Nils Post

Producer Judith van den Berg

Eindredactie VPRO Jos de Putter en Doke Romeijn

Eindredactie IABR George Brugmans

VPRO

Achtergrondinformatie

Deze film is onderdeel van de DVD-box Eeuw van de stad. Op deze dvd staan in totaal vier documentaires: I am Gurgaon: de nieuwe stad in India (Tegenlicht), Grand Paris: de president en de architect (Tegenlicht), Nieuw in de stad (Metropolis), Stayin’ alive in Jo’burg (Holland Doc).

De DVD-box is onderdeel van het gelijknamige crossmediale festival op de radio, tv en internet dat de VPRO samen met de "4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam" presenteert in 2009. De VPRO stelt de stad centraal in dit festival omdat het een steeds belangrijker fenomeen zal worden. Al meer dan de helft van de wereldbevolking is stedeling en nog steeds gaat de trek naar de stad door. Er worden door de VPRO verschillende documentaires en andere programma’s op radio en tv uitgezonden.