Harrie Jansen

Uit Beeld en Geluid Wiki
(Doorverwezen vanaf Harry Jansen)
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamHarrie Jansen
GeborenAmsterdam, 25 januari 1947
FunctiesPresentator, sportverslaggever,
Bekend vanLangs de Lijn "Radio Tour de France"
Periode actieftot 1994
Werkt samen metTheo Koomen, Jaap Hofman, George Tor, Kees Buurman
Media
Audio fragmentenAudio.png

Harrie Jansen in de media
Oeuvre van Harrie Jansen

Harrie Jansen is de middelste van drie getalenteerde fietsende broers. Met broer Jan doet hij in 1968 mee aan de Olympische Spelen in Mexico-Stad. Harrie wordt vierentwintigste in de wegwedstrijd. Hij is beroepsrenner van 1969 tot 1973. Na zijn prof carriere gaat Harrie verder in de horeca en baat verschillende etablissementen uit. Hij woont een tijdje in Rio de Janeiro, waar hij elke ochtend veel kijkers trekt met zijn racefiets.


Werk voor de omroep

Nadat de Nederlandse coureurs en bloc aangeven niet met Pieter Storms als verslaggever van de NOS-radio tour equipe te willen praten, komt na bemiddeling van George Tor Jansen als plaatsvervanger in de Alpen. Jansen is jarenlang wielerverslaggever bij Langs de Lijn en maakt in 1984 deel uit van de NOS-equipe voor de Olympische Spelen in Los Angeles. Later staat hij voor de bijna onmogelijke opgave de verongelukte Theo Koomen te doen vergeten. Met zijn kennis van zaken en enthousiasme komt hij heel ver. Eén van de hoogtepunten van zijn radiowerk is het commentaar bij de wereldtitel van Joop Zoetemelk in 1985. Hij pakt alle radiowerk aan wat hij leuk vindt. Zo presenteert hij het programma onderdeel Raad waar hij staat voor de 'VOO.

Later wordt Jansen pr-man bij PDM-ploeg en daarna bij de ploeg van Jan Raas. Zoals vaker voorkomt bij beroepsrenners krijgt ook Jansen problemen met het functioneren van zijn hart. Na een hartinfarct op zijn zevenenveertigste trekt hij zich terug uit de wieler- en radio wereld. Hij is nooit in vaste dienst geweest bij de omroep en moet nu in korte tijd zijn pensioenvoorziening zien te regelen.