Herman Coenen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamHerman Willem Frans Coenen
GeborenVenlo, 28 augustus 1928
Gestorvenniet bekend, 2005
Functies decorontwerper, kunstschilder
Bekend van
Periode actief1970 - 1990
Werkt samen metFreek Biesiot, Jaap Binnerts, Dorus van der Linden


Oeuvre Herman Coenen

Herman Coenen werkt vanaf ongeveer 1970 op de Afdeling Decorontwerp als decorontwerper. Hij werkt onder meer aan decors voor Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, een aflevering van Uit de wereld van Guy de Maupassant, enkele eenakters uit de serie Uit de wereld van Roald Dahl en de serie Mensen zoals jij en ik. Verder ontwerpt hij decors voor discussieprogramma's en het NOS journaal (ca 1973).

Coenen groeit op in Venlo. In de vierde klas van het gymnasium krijgt hij schildersles bij Sef Moonen die hem adviseert naar de Rijksacademie voor tekenleraren in Amsterdam te gaan (de latere Rietveld academie). Na enige tijd in Amsterdam maakt hij enkele omzwervingen door Europa en start hij een opleiding in Antwerpen aan het Instituut voor Schone Kunsten. Daar heeft hij contact met Walter Tielemans en Julien Schoenaerts, destijds respectievelijk regisseur en acteur. Via hen komt hij bij toneel terecht. Zijn eerste decor is voor de productie De kleine prins. Coenen werkt na zijn studie ongeveer vijtien jaar in België als freelance decorontwerper voor toneel en televisie. Hij vertrekt begin jaren zeventig naar Hilversum omdat hij behoefte heeft aan verandering.

Uit een interview in het Limburgsch Dagblad (14-12-1973) valt op te maken dat Coenen een rusteloos type is. Hij is pas korte tijd in vaste dienst bij de NOS, maar ziet zichzelf niet tot zijn pensioen daar werken: "Het ligt helemaal in mijn aard om na verloop van tijd weer weg te gaan. Ik wil overal eens gaan kijken hoe het is. Mijn vak beheers ik goed genoeg om er overal mee aan de slag te kunnen. Voorlopig wil ik nog niet te veel van mijn plannen bekend maken, maar de mogelijkheden om in Engeland te werken, worden op dit moment bekeken."

Naast decors voor televisie, ontwerpt hij enkele malen theaterdecors en verzorgt hij artdirection voor twee speelfilms van de Belgische regisseur Eric de Kuyper. Daarnaast blijft hij ook actief als kunstschilder.