Jacques Idserda

Uit B&G Wiki
Jacques Idserda

NaamJacques Cornelis Idserda
GeborenLoosdrecht, 8 juli 1918
GestorvenLaren, 14 februari 2007
Functiesprogrammamaker, radiomaker
Bekend vanNCRV, VARA, Radio Herrijzend Nederland, Wereldomroep
Periode actief1939 - 1976
Werkt samen metHenk van den Broek, Herman Felderhof, Jan van Herpen, Godard Kal, Frits Thors, Guus Weitzel
Media
Documentaire over het bezoek van Margriet en Pieter aan Holland, Michigan, 1972Audio.png
Documentaire over het bezoek van Margriet en Pieter aan Holland, Michigan, 1972

Jacques Idserda in de media
Oeuvre van Jacques Idserda

Jacques Idserda leeft en werkt in Brugge, Brussel en St Kruis voor hij zich in 1937 in Hilversum vestigt. Hij is dichter, schrijver en kunstschilder. Later wordt hij verslaggever voor de Wereldomroep.

Idserda begint zijn omroeploopbaan met declamaties bij het Nationale Instituut voor Radio-omroep (NIR, de latere BRT) in Brussel. Hij wordt gekozen uit enkele honderden kandidaten.

Eenmaal in Nederland werkt Idserda voor de VARA en de NCRV. Via Eli Bomli en Guus Weitzel komt hij eind 1941 als omroeper bij de Nederlandse Omroep, de gelijkgeschakelde omroep onder Duits toezicht. Dick Verkijk is kritisch over Idserda in zijn boek Radio Hilversum 1940-1945. (Verkijk noemt hem overigens ten onrechte een zoon van radiopionier Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda). Jacques is de zoon van de Nederlandse kunstschilder Andre Idserda).

Idserda wil naar eigen zeggen de Arbeitseinsatz ontlopen en zou in 1941 door de Rundfunkbetreuungsstelle (RBS) zijn veroordeeld tot een boete vanwege een anti-Duitse uitlating.

Na de oorlog krijgt hij voor drie jaar een microfoonverbod. Hij wordt luisterpost bij Radio Herrijzend Nederland en werkt een jaar bij het strijdkrachten programma voor Nederlands-Indie. Terug in Nederland treedt hij in 1948 in dienst bij de Wereldomroep als regisseur. Later is hij chef-omroeper, daarna verslaggever. Hij maakt duizenden reportages en honderden documentaires. Ook werkt hij mee aan radio- en tv-producties van KRO en NCRV.

In 1976 stopt hij om gezondheidsredenen met werken.