Het hoogbegaafdenklooster

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid.
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infoSite DokwerkBeschrijving

Deze documentaire van Hans Polak gaat over het Centrum voor Creatief Leren. Dit centrum biedt hulp aan hoogbegaafde kinderen en hun ouders. De voorzitter van het centrum, drs. Gebert Rebel vertelt dat het probleem 'hoogbegaafdheid' vaak niet serieus genomen wordt, terwijl het voor kinderen en ouders heel erg kan zijn. De kinderen functioneren niet op een normale school, voelen zich eenzaam en buitengesloten.

Daarom is er nu een speciale school, Gaaf! genaamd, die hoogbegaafde kinderen tussen de vier en negentien jaar die zijn vastgelopen in het reguliere onderwijs opvangt. De school bevindt zich in een klooster in het Brabantse plaatsje Sterksel. Hier wordt een geheel nieuwe vorm van onderwijs getest, waarbij de hoogbegaafde kinderen alles op hun eigen tempo mogen doen.

De onderwijsinspectie gaf Gaaf! een experimenteerstatus van twee jaar.De documentaire laat de start van de school zien. Hierbij komen oprichters (directeur Hanny Hanssen en haar man Frank), hoogbegaafde kinderen en hun ouders aan het woord.

Het hoogbegaafdenklooster is uitgezonden in het kader van de documentairereeks Dokwerk.

Makers

Samenstelling en regie Hans Polak

Camera Stijn Brinkman, Hans van Paridon

Geluid Rob van der Veer, Wim Muller

Montage Andrez de Jong

Productie assistentie Kim de Jong

VPRO.