Het tweede gezicht

Uit B&G Wiki
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte76'
Mediumtelevisie
Externe infoStichting van Menno ter Braak


Beschrijving

Op de avond dat Nederland capituleert (14 mei 1940), verschijnt Menno ter Braak met zijn vrouw Antje aan de deur van Wim. Menno zegt dat het zo ver is en Wim haalt een glas water terwijl Menno een briefje schrijft aan zijn vrouw. De pil die Menno vermoedelijk genomen zou hebben heeft niet gewerkt en hij vraagt zijn broer om hem een spuitje te geven.

Maker Krijn ter Braak probeert om met behulp van toneelspel achter de reden te komen waarom de zelfmoord is gepleegd. Hij gaat er vanuit dat door het spelen van een personage het mogelijk is om de reden te achterhalen. De gekozen man, Peer, moet al zijn boeken lezen om zich als Menno te voelen. Ook wil Krijn dat Peer er als Menno uit komt te zien, dus worden oude vrienden gevraagd over het uiterlijk van Menno.

De titel Het tweede gezicht heeft Krijn ter Braak gekozen omdat hij een foto heeft gevonden waarbij een jongen met zijn kin op tafel ligt. Krijn ziet er twee gezichten in: die van Menno en die van Wim. Krijn ziet twee gezichten samensmelten op de foto. Hij is opzoek naar de relatie tussen de twee en wat de rollen waren tijdens de zelfmoord van Menno.

Makers

Regie Krijn ter Braak, Hans Fels

Camera Hans Fels

Geluid Mark Wessner, Menno Euwe, Joris van Ballegoijen

Montage Gys Zevenbergen

Scenario Hans Fels

Commentaar Peer Mascini, Krijn ter Braak

Producent Nellie Kamer, Alex Klippel, Ine Waltuch

VPRO

Cast

Peer Mascini

Elsie de Brauw

Anneke Blok

Achtergrondinformatie

Het tweede gezicht is uitgezonden op 14 mei 2003 in het kader van de NPS documentaire reeks Het uur van de wolf.

Menno ter Braak (1902-1940) is een schrijver die veel invloed heeft gehad in de Nederlandse letterkunde. Hij speelt een vooraanstaande rol in de Nederlandse Filmliga. In de laatste werken voor zijn dood gaat het vooral over de opkomst van Hitler en zijn mening over wat er gebeurt in Europa. Hij heeft zichzelf voorgenomen om niet te leven in een nazi-bezet gebied. Het tweede gezicht is ook de naam van een verzameling essays van Menno ter Braak.