Hoe maak ik een nieuwe pagina aan?

Uit B&G Wiki

Gebruikers kunnen zelf nieuwe pagina’s aanmaken.

Voordat een nieuwe pagina wordt aangemaakt loont het de moeite om even een zoekactie uit te voeren op het betreffende onderwerp. (zie ook: Hoe zoek ik in de wiki?).

Bestaat er nog geen pagina over het onderwerp, dan kun je deze pagina aanmaken. Dit kan op twee verschillende manieren:

  • Als je een rode link tegenkomt en je wilt de ontbrekende pagina over dat onderwerp toevoegen, dan kun je simpelweg op die rode link klikken. Hiermee wordt het bewerkingsscherm van de ontbrekende (lege) pagina geopend. Je kunt hier dan content toevoegen en de pagina opslaan.
    NB: Als je geen bewerkingsscherm krijgt bij het klikken op een rode link, controleer dan of je wel bent ingelogd/aangemeld.
  • Typ in het zoekveld aan de linkerkant van de wiki de exacte titel van de pagina die je wilt aanmaken (let hierbij op hoofdletters en leestekens!). Klik op “zoeken”. Er verschijnt een zoekresultaten pagina. Boven aan deze pagina staat de zin “U zocht naar X” waarbij X staat voor jouw ingevoerde titel in de vorm van een rode link. Door op deze rode link te klikken open je het bewerkingsscherm van de nieuwe, lege pagina. Je kunt hier content toevoegen en de pagina vervolgens opslaan.

Verbindt jouw pagina met andere pagina's

Een nieuwe inhoudelijke pagina moet in verband gebracht worden met andere pagina's in de wiki. Op deze manier ontstaan verbanden en is de pagina terugvindbaar. Een pagina linkt naar andere pagina's door middel van wikilinks en indexering.

Wikilinks
Met het plaatsen van dubbele vierkante [[ ]] haken om een naam, titel of woord verschijnt het in de uiteindelijke tekst als link. Als er informatie over die naam, titel of het woord in de Beeld en Geluidwiki aanwezig is, wordt de link automatisch gemaakt en wordt in de uiteindelijke tekst blauw weergegeven. Met het aanklikken ervan gaat het systeem er meteen naar toe. Als er nog geen pagina bestaat waarnaar de link moet verwijzen verschijnt de link rood in de tekst en verwijst naar een lege pagina waar andere gebruikers tekst en gegevens kunnen plaatsen.

Het is van belang om van iedere naam, titel of onderwerp waarvan je je kunt voorstellen dat daar (ooit) een aparte pagina over zal gaan alvast een wikilink te maken. Er ontstaan wellicht veel rode links hierdoor, maar het voorkomt het achteraf aanmaken van links naar een nieuwe pagina. Bij aanmaak van de pagina worden alle relevante rode links blauw en leiden ze automatisch naar de gewenste pagina.

Indexering
Inhoudelijke pagina's in de wiki worden geïndexeerd om ze gemakkelijk terug te kunnen vinden. De indexeringslinks verschijnen onderaan de wikipagina. Ze verwijzen naar zogenaamde category-pagina's. Per paginasoort verschilt de inhoudelijke wijze van indexering. Zie hiervoor de aparte aanmaakprocedures (via de links onderaan deze pagina).

Voor informatie over het aanmaken van verschillende soorten pagina’s, raadpleeg de volgende links:

Hoe maak ik een productiepagina?

Hoe maak ik een persoonspagina?

Hoe maak ik een onderwerppagina?

Hoe maak ik een doorverwijspagina?

Terug naar hulp