Hollandse helden

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2000-2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte53'34"
MediumTelevisie


Beschrijving

Hollandse Helden is een aflevering van Dokwerk. Dokwerk is een wekelijkse serie reportages en documentaires dat afwisselend wordt uitgezonden door de VPRO en NPS. De documentaires worden gemaakt door diverse regisseurs.

Deze aflevering, gemaakt door Martijn van Haalen en Paul Cohen, gaat over de jonge kunstenaar Cees Krijnen. Krijnen won in 1999 de Prix de Rome met een kunstproject over de scheiding van zijn ouders. In dit project "Woman in Divorce Battle on Tour" staat zijn moeder Greta Blok centraal. Cees Krijnen en Greta Blok worden in deze documentaire gevolgd tijdens hun tournee. Zij vertellen de ene kant van het (scheidings)verhaal. De andere kant wordt belicht door de vader van Cees, Cor Krijnen, en zijn nieuwe echtgenote Anneke Krijnen. Ook worden de heldendaden van Hendrik Krijnen, de opa van Cees, in beeld gebracht. Hij hielp bij een scheepsramp voor de kust van Brazilië, wat hem veel roem en eer opleverde.

Hollandse Helden wint in 2001 een Gouden Kalf voor beste korte documentarie.

Makers

Regie: Martijn van Haalen en Paul Cohen

Camera: Paul Cohen

Geluid: Martijn van Haalen

Montage: Govert Janse

Geluidsnabewerking: Harold Jalving

Fotoresearch: Gijs Meyer Swantee

Productie: Margriet Kreulen en Ineke van Gulik

Muziek: Augustin Barrios Mangoré en Heitor Villa-Lobos

Uitgevoerd door: Pablo Desperyroux

Commissioning editor: Wim Schepers

VPRO

Achtergrondinformatie

Met het ‘kanker-servies’ begon het allemaal echt voor Cees Krijnen. Het idee, om het woord kanker op een 24-delig servies te schilderen, kreeg hij toen bij twee vrienden en een oom kanker geconstateerd werd. Zij vertelden hem dat door doktoren nooit het woord kanker gebruikt wordt. “Terwijl het zo'n mooi, robuust woord is!” aldus Cees Krijnen.

Zoals hijzelf ook aangeeft is kunst voor Cees een dagboek. Ook het kunstproject waar het in Hollandse Helden hoofdzakelijk omdraait, heeft een autobiografisch onderwerp; de scheiding van zijn ouders.

Sinds september 2006 is Dokwerk opgegaan in een nieuw programma Holland Doc. genaamd. De VPRO, NPS, IKON en de Humanistische Omroep Vereniging zenden gezamenlijk onder deze nieuwe naam auteursdocumentaires uit.