Paul Cohen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamPaul Cohen
Geboren, 1957
Functiesdocumentairemaker
Bekend vanHollandse helden, Photo souvenir
Periode actief1978 - heden
Werkt samen metMartijn van Haalen
Externe infoWebsite Paul Cohen

Paul Cohen in de media
Oeuvre van Paul Cohen

Paul Cohen volgt een studie aan de School voor Journalistiek in Utrecht (1975-1978) en aan de Nederlandse Film en Televisie Academie in Amsterdam (1978-1982). Hij studeert af aan de Academie in camera en regie.

Hij maakt vier bioscoopdocumentaires Part Time God, over de schijnbare tegenstelling tussen toeval en vrije wil in het menselijke leven, De Winnaars, over klassieke muziek, en in samenwerking met Oeke Hoogendijk Een gelukkige tijd over zevenhonderd Joden die op wonderbaarlijke wijze de Tweede Wereldoorlog overleven. Zijn film Janine over de beroemde violiste Janine Jansen, wordt zeer goed ontvangen en wint als publiekstrekker in de bioscoop een Kristallen Film. Samen met co-regisseur Martijn van Haalen, ontvangt hij in 2001 een Gouden Kalf voor Hollandse helden. In 2006 ontvangt hij, wederom met Martijn van Haalen, een Gouden Kalf voor Photo souvenir.

Als regisseur en cameraman werkt hij vanaf 1993 gedurende drie jaar voor het VPRO-documentaireprogramma Diogenes. Hij reist hiervoor onder andere naar Soedan, Bosnië, Noord-Ierland, Sri Lanka, Kameroen, Rusland, de V.S., Duitsland en Siberië.

Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de Wereldomroep regisseert hij in 1999, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Eerste Internationale Vredesconferentie te Den Haag Een Eeuw voor de Vrede. Hierin geeft de toenmalige Secretaris Generaal van de VN, Kofi Annan, in een uitgebreid interview zijn visie op de kwestie van de wereldvrede. In 1998 leidt Cohen de Documentaire Workshop voor het IDFA. Van 1999 tot 2007 is hij bestuurslid en vicevoorzitter van de Dutch Directors Guild. Sinds 1999 is hij gastdocent aan de Nederlandse Film en TV Academie. Voor beginnende makers werkt hij als coach en adviseur.

Onderscheidingen en nominaties

Eerste Prijs, Filmfestival Tour, en Eerste Prijs, Filmfestival München voor The Hamburger Theory, 1982

Beste Lange Documentaire en Publieksprijs, Filmfestival Nyon, Noordzuid Trofee, Nominatie Gouden Beeld en Nominatie Gouden Kalf Lange Documentaire voor De Winnaars, 1996

Special Jury Award, Banff Film & TV Festival, en Nominatie Gouden Kalf Korte Documentaire voor Stefan Lorant, Man in pictures, 1997

Het Gouden Beeld /Nederlandse Academy Award en de Comenius Award, Wenen voor Een Gelukkige Tijd, 1998

Eervolle Vermelding, New York Film/TV Festival voor Een Eeuw voor de Vrede, 1999

Gouden Kalf Korte Documentaire, Nominatie Silver Wolf Award IDFA, voor Hollandse Helden, 2001

Beste Documentaire, Dance Screen-Brighton voor Voeten op de Aarde/Tuin van Eros, 2004

Czech Crystal, Golden Prague Festival voor I am the violin, 2005

Gouden Kalf Korte Documentaire voor Photo Souvenir, 2006