Hou je aan je woord

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1961-1963
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreSpelprogramma
Decennia1960-1969
Lengte31 minuten per aflevering
MediumTelevisie
Hou je aan je woord.jpg


Beschrijving

In het taalkundige spelletje Hou je aan je woord voert een panel schrijvers opdrachten uit van spelleider Karel Jonckheere. Producent Karel Prior brengt een gewiekst panel bijeen, onder wie gerenommeerde geletterden als Victor van Vriesland en Aya Zikken. Het is echter Godfried Bomans die zich als voornaamste, ja hilarische, attractie ontpopt. Hoewel Bomans achter zijn schrijftafel voor totaal 60 titels zorgde, houdt hij misschien wel meer van publieke optredens.

In de jaren 1950 is Bomans al veel op pad om lezingen te houden en vanaf 1955 wordt met Kopstukken en Hou je aan je woord zijn eerste mediahonger gestild. Het publiek kon de meesterlijke humor van de wat klungelige, maar adremme schrijver enorm waarderen. En Bomans was dol op spelletjes. Hij richt samen met zijn vrienden tenslotte ook vrolijke clubjes en serieuze verenigingen op.

Oorspronkelijk is Hou je aan je woord een populair radiospel, vanaf 18 februari 1961 wordt het met succes op televisie uitgezonden. Vlaming Karel Jonckheere brengt naar eigen zeggen vooral de humor in het programma. Het panel wisselt in de loop der jaren.

Makers

Voorzitter Karel Jonckheere

Panel Godfried Bomans, Hella Haase, Albert van der Hoogte, Henri Knap, Harry Mulisch, Ankie Peypers, Annie M.G. Schmidt, Victor van Vriesland, Aya Zikken

Productie Karel Prior

Regie Ger Roos

Decor Jan van der Does

AVRO