In de wolken

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2000
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte49'12
Mediumtelevisie


Beschrijving

'Over tieners die experimenteren met drugs, en de reacties van hun ouders' staat in zwevende letters in beeld terwijl blowende en dansende tieners te zien zijn. In de wolken is een documentaire over drugsgebruik onder jongeren.
Gesprekken met vier verschillende jongeren en hun vrienden laten de beweegredenen en effecten van drugsgebruik zien. De geïnterviewden vertellen over hun eigen drugsgebruik, maar het zijn vaak de verhalen over andere mensen die de grootste indruk achterlaten. Zo vertelt een jongen over een oude vriend die grote hoeveelheden drugs in een weekend gebruikte. Een voor een komen ook de ouders aan bod. Sommigen reageren heftig, andere blowen met hun kinderen mee. Het beeld dat de kijker krijgt wordt hierdoor interessanter; het is duidelijk dat de kinderen van de coulante ouders verder gaan met experimenteren.
Een sterk voorbeeld hiervan zien we bij Sannie, een jongen van 16 die opgegroeid is met een blowende moeder. Naast dat hij blowt, gebruikt hij regelmatig XTC met een vriend. Deze vriend, Hans, vertelt dat ze tevens ieder weekend een ‘halve gram voor 50 gulden’ kopen.
De andere geïnterviewde jongeren gebruiken vooral wiet en zijn minder extreem in hun gebruik dan de voorgenoemde jongens. Uit gesprekken met ouders blijkt dat ze niet blij zijn met het drugsgebruik van hun kind en dat ze dit zoveel mogelijk proberen te beperken.
De opvoeding van kinderen en de relatie met de ouders lijken van grote invloed te zijn op de mate van drugsgebruik bij de jongeren. De makers van de documentaire blijven echter objectief; de kijker kan zelf een conclusie trekken.

Makers

Research, regie en camera Gilles Frenken

Research en regie-assistentie Robert Blaauboer

Geluid Renee de Krijf, Ferry de Pater, Antoine Cox, Paul Enkelaar

Montage Daan Odufré, Rogier Kappers, Jaap Verdenias, Wiebe van der Vliet

Productie- en montage-assistentie Gerbine Pander, Monique Wieman

Filmmuziek Frans van der Bijl

Titelontwerp Joost van der Hoeven

Redactionele adviezen Trimbos instituut Anco de jong, Ilona Sweep

Eindredactie IKON Wessel van der Hammen

Deze productie is een samenwerking van Frenken Films met IKON

Achtergrondinformatie

  • Gilles Frenken had voor het maken van In de Wolken al meerdere documentaires over jongeren gemaakt. Mensen van 2000 uit 1996 beschrijft ook het leven van jongeren d.m.v. interviews. Verschillende jongeren praten hierin over sex, ouders, racisme en hun zicht op de toekomst. Dit alles tegen de achtergrond van het EK van 1996. Een jaar later maakte Frenken Mensen van toen, waarin hij onderzoek doet naar een film van Kees Brusse over jongeren in 1964
  • De documentaire maakt deel uit van Werelden. Dit is een reeks met verschillende documentaires van IKON (InterKerkelijke Omroep Nederland)