Jane Eyre

Uit B&G Wiki
Periode1958
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredrama
Decennia1950-1959
Lengte137'06"
Mediumtelevisie
GalleryGallery

Shot Shot


Beschrijving

Televisiedrama van Constance Cox en Ian Dallas naar de gelijknamige roman van Charlotte Brontë. Het verhaal gaat over de gouvernante Jane Eyre die de liefde weet te winnen van haar raadselachtige werkgever Edward Rochester. David Koning is verantwoordelijk voor de Nederlandse bewerking. De uitvoering is in handen van toneelgroep Theater uit Arnhem. Het stuk wordt uitgezonden door de NCRV op 22 januari 1958 en wordt vastgelegd als telerecording. De telerecording wordt een jaar later opnieuw uitgezonden.

Voor de uitzending van 2,5 uur zijn veertien verschillende sets nodig, een record op het gebied van decorbouw en ontwerp. Decorontwerper Fokke Duetz en een ploeg van veertien decorbouwers moeten goochelen met de ruimte, want ze moeten veel meer ruimte suggereren van dat ze kunnen bouwen. Duetz noemt het in Het vrije volk: "een proef op een levend kadaver". Binnen een dag moet alles bovendien opgebouwd worden: de grote zaal van het kasteel, een grote hal met terras en tuin, een trapportaal met bovengang en vijf deuren, de bibliotheek, de woning van de dominee, de kamers van Jane Eye in het oude en in het nieuwe huis. En er moet in studio Vitus ook nog wat ruimte over blijven voor dolly's, lichthengels, technici en acteurs. De vijftien vierkante meter van Vitus zijn niet voldoende.

Eerst heeft men overwogen om enkele scenes in cafe De Roozenboom te laten spelen en de acteurs met auto's heen en weer te laten rijden, vertelt Duetz aan de journalist van Het vrije volk". Maar dat zou tot lange pauzes leiden. Naast de grote studio in Vitus is nog een kleine ruimte, studio B en daar worden ten slotte ook enkele decors geplaats. Duetz heeft delen van het decor op wieltjes gezet, boekenkasten kunnen omgedraaid worden en de gordijnen en draperieen zijn afneembaar, zodat de ene set snel omgebouwd kan worden tot decor voor een andere scene. Daarnaast maakt men gebruik van enkele filminlassen. De brand in het kasteel in van te voren gefilmd in een kasteel in Heemstede.

Cast

Jane Eyre - Mia Goossen

Rochester - Rob de Vries

Mrs Reed - Loudi Nijhoff

Bessie - Sepha Dierikx

Mrs Fairfax - Hetty Beck

Adele - Martine Crefcoeur

Leah - Rita Veth

Mrs Rochester - Elise Hoomans

Blanche - Anne Marie Heyligers

Mary Ingram - Mariëtte Flink

Kolonel Dent - Joop Kok

Lord Ingram - Carl van der Plas

Lady Ingram - Willy Haak

Mason - Bob Goedhart

Briggs - Wim Hoddes

St. John R. - Bernard Droog

Alice - John Verstraete

Diane R. - Tine de Vries

Mary Rivers - Marijke Bakker

Makers

Scenario David Koning

Decorontwerp Fokke Duetz

Regie Peter Koen

NCRV