Jetix

Uit B&G Wiki
Jetix 1 Logo.png

NaamJetix
Oprichtingfebruari 2005
Opheffingdecember 2009
Programma directeurDaan van Leeuwen
Omroep StatusCommerciële omroep
GalleryGallerij van Jetix


Jetix was een Nederlandse televisiezender speciaal voor kinderen in de doelgroep 6-14 jaar. Deze was actief tussen de jaren 2005 en 2009.

De zender was deel van Jetix Europe Channels B.V. en werd geleidt door René Boogaard. De programmering bestond uit Europese, Amerikaanse en Japanse tekenfilmseries nagesynchroniseerd naar de Nederlandse taal en dramaseries uit het buitenland. Dramaseries van eigen bodem waren De Club van Sinterklaas, HotNews.nl en Spetter!. Voor kijkers onder de zes jaar was er het peuterblok Jetix Play dat werd uitgezonden onder schooltijden.

Ook registraties van grote evenementen zoals Het Feest van Sinterklaas en Jetix Planet Live werden uitgezonden bij de zender. Binnen en buiten reclameblokken werd voor sponsoren reclameprogramma's uitgezonden waarin de bekende presentator van Jetix gerelateerde activiteiten onderneemt met de doelgroep. Een Telekids-achtig programma genaamd Jetix MAX was onder verschillende namen en met verscheidene presentatoren een succes op de zaterdagochtend. Met 600.000 kijkers was theatershow Het Feest van Sinterklaas het grootste succes op de zender samen met De Club van Sinterklaas.

Jetix was een populaire maar omstreden zender. Waar deze grote successen behaalde stond zij ook bekend om het niet compleet uitzenden van aangekochte series. Populaire animatieseries zoals Super Big werden niet compleet uitgezonden, bij Pokémon weigert de zender speciale afleveringen en Shinchan werd na drie seizoenen al van de buis gehaald terwijl destijds in origineland Japan al vijftien seizoenen geproduceerd waren. Ook de nasynchronisaties waren niet altijd in orde: vertalingsfouten waren de orde van de dag en bijvoorbeeld de populaire animatieserie Pokémon moest het geregeld zonder sommige vaste acteurs stellen en ook waren de introliedjes niet altijd vertaald.

Fox Kids werd in 2005 opgevolgd door Jetix en in 2010 werd Jetix op haar beurt opgevolgd door Disney XD. Jetix deelde de zender met Veronica: tussen 6 uur 's ochtends en 6 uur 's avonds was Jetix te zien en tussen 18.00 uur en 06.00 uur was Veronica te zien. De station voice-over was Martin Stoker.

Galerij

Presentatoren Presentator