De Club van Sinterklaas

Uit B&G Wiki
Periode1999-heden
Beschikbaar in archiefNiet beschikbaar
Genredrama, jeugdprogramma
Decennia1990-1999, 2000-2009, 2010-2019
Lengte10'00 x 25 (per seizoen, televisie)
70'00 x 1 (per seizoen, bioscoop)
Mediumtelevisie en bioscoop
Externe info> Dvd's
> Titelsongs
Officiële site
Logo


De Club van Sinterklaas is een populaire Nederlandse jeugdserie die jaarlijks vanaf begin november t/m 5 december wordt uitgezonden en sinds 2012 in de bioscoop te zien is. Tussen 1999 en 2009 zijn 10 televisieseizoenen met elk gemiddeld 25 afleveringen in een speelduur van 10 minuten per aflevering te zien bij opeenvolgend Fox Kids, Jetix en RTL 4. Sinds 2012 is er jaarlijks één film van circa 70 minuten te zien in de bioscoop, herhalingen van de serie blijven te zien bij RTL 8 en RTL Telekids.

De serie is reeds tweemaal bekroond met de Cinekid Kinderkast Award, de prijs voor het beste fictieve kinderprogramma en werd in 2007 genomineerd voor de Gouden Stuiver.

De film van 2014, De Club van Sinterklaas & Het Pratende Paard, won op het Nederlands Filmfestival het 'Abraham Tuschinski Fonds: Gouden Kalf van het Publiek 2015'.


Verhaal

Ieder jaar beleven de Pieten allerlei spannende avonturen in aanloop naar het Sinterklaasfeest. Jaarlijks worden hun voorbereidingen gedwarsboomd door één of meerdere slechteriken, die iets van de Sint of zijn Pieten willen. Uiteraard proberen ze Sinterklaas niets te laten merken van de problemen die ze onderweg tegenkomen.

Televisieseizoenen

De Club van Sinterklaas

In het jaar 1999 begint Wegwijspiet een restaurant dat zich richt op de Spaanse specialiteit 'paella'. Chefpiet, de kok van Sinterklaas, besluit om Wegwijs buiten de sinterklaastijd te helpen in zijn restaurant en daarmee de kookwerkzaamheden op zich te nemen. Rosita is serveerster. De Club van Sinterklaas begint vorm te krijgen.

Zie ook: De Club van Sinterklaas (seizoen 1)


De Nieuwe Club van Sinterklaas

Wanneer alle pakjesboten richting Nederland vertrekken komen Chefpiet en Wegwijspiet erachter dat er drie Pieten niet aan boord zijn. Ze besluiten op onderzoek uit te gaan. Zowel Sinterklaas als de Hoofdpiet mogen er niets vanaf weten.

Zie ook: De Club van Sinterklaas (seizoen 2)


De Club van Sinterklaas & De Verdwijning van Wagen 27

Alle pakjeswagens en pakjesboten zijn klaar om te vertrekken naar Nederland. Surprisepiet en Testpiet delen een pakjeswagen op hun jaarlijkse tocht. Al snel wordt de wagen gekaapt door een slechterik genaamd Meneer de Directeur. Hij wil Sinterklaas overtuigen om zijn vierkante jou-de-boules ballen op de markt te brengen.

Zie ook: De Club van Sinterklaas (seizoen 3)


De Club van Sinterklaas & Het Blafpoeder

De Club staat dit jaar voor maar liefst twee enorme problemen: Chefpiet is voor het eerst niet meer in de keuken van de Sint werkzaam en beginnen de kinderen van Nederland opeens te blaffen. Hierdoor staan de resterende Pieten van de Club van Sinterklaas opeens voor een wel heel raar probleem. Ze krijgen hulp van de Profpiet die wordt bijgestaan door de Proefpiet. Chefpiet besluit om voortaan het hele jaar door in het Paellarestaurantje van Wegwijspiet in Spanje te gaan werken.

Zie ook: De Club van Sinterklaas (seizoen 4)


De Club van Sinterklaas & De Brieven van Jacob

De Pieten krijgen tonnen fan-mail van de kinderen van Nederland. Wanneer "zelfs" Muziekpiet fans blijkt te hebben krijgen de Pieten argwaan. Wat zij echter niet weten is dat de enveloppen gevuld zijn met een raar goedje dat een omgekeerd effect heeft op de mensen die er mee in aanraking komen. Boven wordt onder, droog wordt nat en goed wordt slecht.

Zie ook: De Club van Sinterklaas (seizoen 5)


De Club van Sinterklaas & De Streken van Tante Toets

Er is een camping in Spanje die wordt gerund door Toets van Truffelen. De welgestelde dame is enorm trots op de luxe binnen haar onderneming: "mét stromend water". Wanneer Profpiet per ongeluk met zijn scootmobiel over haar hondje Fifi rijdt zet mevrouw Van Truffelen vol woede koers naar het kasteel van Sinterklaas. Wanneer zij haar gelijk niet kan krijgen besluit ze haar leven voortaan te wijden aan het vergallen van alles wat Sinterklaas en "die hele Pietenbende" zijn en doen. Wanneer Wegwijspiet met pensioen wil gaan en dit niet met Sinterklaas durft te bespreken besluit Chefpiet naar Nederland te komen om zijn vriend te helpen.

Zie ook: De Club van Sinterklaas (seizoen 6)


De Club van Sinterklaas & Paniek In de Confettifabriek

Op verzoek van Sinterklaas komt Kleurpiet de Club versterken omdat het aantal tekeningen dat dit jaar binnenkomt van de kinderen van Nederland groter is dan gewoonlijk. Al snel worden de tekeningen echter gestolen door gemene slechterikken. Een confettifabriek is failliet gegaan en de eigenaar wil de schade compenseren met de gestolen kunstwerkjes. Chefpiet komt weer jaarlijks naar Nederland en is weer de persoonlijke kok van Sinterklaas en verzorgt ook weer het eten voor de Pieten.

Zie ook: De Club van Sinterklaas (seizoen 7)


De Club van Sinterklaas & De Speelgoeddief

Wanneer het geplande bezoek aan het circus voor Sinterklaas niet doorgaat besluiten de Pieten zelf een avond te organiseren waarin de Pieten elk een individueel optreden verzorgen. Wanneer de Pieten een avond afgeleid zijn wordt het snoepgoed voor de kinderen gestolen. Zodra de dief de smaak te pakken heeft verdwijnt zelfs het speelgoed.

Zie ook: De Club van Sinterklaas (seizoen 8)


De Club van Sinterklaas & De Grote Onbekende

Hoge Hoogte Piet en Testpiet onderscheppen een brief bestemd voor Sinterklaas. Hierin lezen zij dat de Goedheiligman voortaan niet meer welkom is in Nederland en de brief lijkt ondertekend door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Natuurlijk geloven de Pieten van de Club van Sinterklaas hier niets van en besluiten op onderzoek te gaan. Één ding weten ze zeker: de Sint mag hier niets vanaf weten.

Zie ook: De Club van Sinterklaas (seizoen 9)


De Club van Sinterklaas & De Jacht Op het Kasteel

Het lievelingseten van Muziekpiet is een wel heel bijzondere specialiteit: makreeltompoucen. Wanneer restaurant Het Taartenpaleis echter failliet verklaard wordt moet Muziekpiet het zonder stellen. Gelukkig voor hem dat er binnen het kasteel van Sinterklaas een tekort aan manschappen ontstaan is waardoor Sjef en Vrekking terecht kunnen in de keuken van de Sint. Wat de Pieten echter niet weten is dat ze hiermee een Paard van Troje binnengehaald hebben. Chefpiet neemt een stapje terug en de nieuwe Keukenpiet neemt enkele werkzaamheden over wat betreft het koken.

Zie ook: De Club van Sinterklaas (seizoen 10)


Bioscoopfilms

De Club van Sinterklaas & Het Geheim van de Speelgoeddokter

Wanneer Sinterklaas verdwijnt staat de Club voor een raadsel. Waar is de Goedheiligman heen en waarom? De Pieten moeten Sint Nicolaas terugvinden voor het te laat is.

Zie ook: De Club van Sinterklaas & Het Geheim van de Speelgoeddokter


De Club van Sinterklaas & De Pietenschool

Dit jaar krijgt één iemand de kans om een opleiding tot Piet te volgen en vervolgens met Sinterklaas mee te mogen op Pakjesboot 12. Daarvoor moet diegeen echter wel de gouden pepernoot zien te vinden.

Zie ook: De Club van Sinterklaas & De Pietenschool


De Club van Sinterklaas & Het Pratende Paard

Wanneer Amerigo, het paard van Sinterklaas, opeens kan praten besluit een gemene boef het wonderdier te stelen. Zal het de Pieten met behulp van Stijn lukken om het paard op tijd terug te vinden om zo het Sinterklaasfeest te redden?

Zie ook: De Club van Sinterklaas & Het Pratende Paard


De Club van Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes

In dit Sinterklaasavontuur worden de Pieten onaangenaam verrast als blijkt dat de schoentjes van de kinderen die hun schoen zetten worden gestolen en zij de schuld krijgen.

Zie ook: De Club van Sinterklaas & De Verdwenen Schoentjes


Huidige rolverdeling

Rol Acteur Periode
Sinterklaas Wilbert Gieske 2012–heden
Muziekpiet Wim Schluter 1999–heden
Testpiet Beryl van Praag 2001–heden
Hoge Hoogte Piet Tim de Zwart 2001, 2003–heden
Profpiet Piet van der Pas 2003–heden
Keukenpiet Frans de Wit 2009–heden
Coole Piet Job Bovelander 2012–heden
Danspiet Anouk de Pater 2013–heden

Makers

Concept: The Content Farm

Producenten: Made By Muriloff (1999), PalmPlus Producties (2001-2005), IDTV Film en Video (2006-2009), Tom de Mol Productions (2012-heden)

Zenders: Fox Kids (1999-2004), Jetix (2005-2008), RTL4 (2009-2012), RTL8 / Telekids (2012-heden)

Dans: Stardance onder leiding van Christel van der Gun

Muziek en hoorspelen

Sinds 1999 wordt er bijna jaarlijks een cd-album uitgebracht.

I Chocolade-CD (1999) I De Hits van 2007
I Fox Kids Sint Hits 2001 I De Hits van 2008
I Fox Kids Sint Hits 2002 I Het Beste van 2009
I Jetix Sint Hits (2005) I De Leukste van 2012
I De Hits van 2005 I De Allerleukste van 2013
I De Hits van 2006 I Feest In het Kasteel (2014)

Ook zijn in de jaren 2007 en 2008 singles uitgebracht met bij de tweede reeks als extra hoorspelen. Dit waren de MeeZingCeeDee's (2007) en PietenAvonturen (2008) en werden weggegeven als onderdeel van een spaaractie bij een bekende supermarktketen. Tevens zijn er enkele titelsongs voor verkoop uitgebracht op cd-single waarvan de liedjes De Streken van Tante Toets (2005) en Paniek In de Confettifabriek (2006) op nummer 1 kwamen in de hitlijsten. Ook worden de videoclips van titelsongs met regelmaat uitgezonden door bijvoorbeeld TMF.


Theatervoorstelling

Als hoogtepunt is er elk jaar een theatervoorstelling met de Club van Sinterklaas in Ahoy Rotterdam. Tussen 1999 en 2008 was dit Het Feest van Sinterklaas en sinds 2009 is dit Het Club van Sinterklaas Feest.

Op zondag 2 december 2007 wordt een concert gegeven en rechtstreeks uitgezonden vanuit het Claus Events Center. Ook was er tweemaal een muziekspecial te zien in de jaren 2005 en 2007 onder de titel De Generale.


DTV-film

In 2006 werd de film Sinterklaas & Pakjesboot 13 uitgebracht op dvd en later uitgezonden bij Zappelin. De hoofdrol is voor Chefpiet (acteur Don van Dijke) en ook zijn enkele personages en acteurs uit het allereerste seizoen te zien in de film, waaronder Stafpiet (actrice Dominique Engers) en Wegwijspiet (acteur Michiel Kerbosch). De rol van Goedheiligman is weggelegd voor Fred van der Hilst. Het script is van de hand van Daphny Muriloff en de regisseur was Armando de Boer welke beiden ook verantwoordelijk waren voor de eerste reeks van De Club van Sinterklaas. Een vervolg blijft tot op heden uit.


Voormalige cast

Goedheiligman:

Pieten:

Boeven:

Overige:

Kinderen:


SJABLOON
"DE CLUB VAN SINTERKLAAS"
Acteurs:
Bram van der Vlugt · Wilbert Gieske · Wim Schluter · Beryl van Praag · Tim de Zwart · Piet van der Pas · Don van Dijke · Harold Verwoert · Job Bovelander · Michiel Kerbosch · Anouk de Pater · Finn Poncin · Hugo Konings · Frans de Wit · Titus Boonstra · Michiel Nooter · Sharon Wins · Peter de Gelder · Maja van den Broecke
Dans:
Stardance
Seizoenen:
De Club van Sinterklaas · De Nieuwe Club van Sinterklaas · De Verdwijning van Wagen 27 · Het Blafpoeder · De Brieven van Jacob · De Streken van Tante Toets · Paniek In de Confettifabriek · De Speelgoeddief · De Grote Onbekende · De Jacht Op het Kasteel
Films:
Het Geheim van de Speelgoeddokter · De Pietenschool · Het Pratende Paard DTV: Pakjesboot 13
Muziekalbums:
Chocolade-CD (1999) · Fox Kids Sint Hits (2001) · Fox Kids Sint Hits 2002 · Jetix Sint Hits (2005) · De Hits van 2005 · De Hits van 2006 · De Hits van 2007 · De Hits van 2008 · Het Beste van 2009 · De Leukste van 2012 · De Allerleukste van 2013 · Feest In het Kasteel (2014)
Muzieksingles spaaractie:
MeeZingCeeDee's (2007) · PietenAvonturen (2008)
Theater:
Het Club van Sinterklaas Feest · Zapp Sinterklaasfeest · Het Feest van Sinterklaas · Het Club van Sinterklaas Concert · De Generale
Lijsten:
Titelsongs · Dvd's
Creatief:
Armando de Boer · Daphny Muriloff · Liesbeth Roelofs · Gerda van de Brug · Martijn Hullegie · Frans-Jan Punt · Egbert de Jong · Barbara Coronel · Erik van Wegen · René Boogaard · Daan van Leeuwen · Mike Steenvoorden · Tom de Mol
Muziek:
Ruud Voerman · John Dirne · Harold Verwoert · Tom van Beers · Rick Pols
Zenders:
RTL4 · RTL8 · Jetix · Fox Kids · Polygoon
Universeel:
Het Sinterklaasjournaal · Slot Marsepeinstein
Overige:
Dansschool · Post voor Sint · Pieten Nieuws Live · Pieten Nieuws · Pakjesboot 13 · Het Verhaal van Sinterklaas · SNN-TV · Pittige Pepernoten · Tante Soesa & Sassefras · Ernst, Bobbie en de rest
Zie ook:
Sinterklaasfeest · Intocht van Sinterklaas