Judith de Klijn

Uit B&G Wiki
Judith de Klijn in 1998

NaamJudith de Klijn
GeborenLaren, 4 oktober 1967
Functies omroeper, presentator
Bekend vanBodylijn, Veronica goes America, Club Veronica, Koffietijd!, TV woonmagazine
Periode actief1986 - 2003
Werkt samen metSybrand Niessen
Externe infoofficiële site

Judith de Klijn in de media
Oeuvre Judith de Klijn

Judith de Klijn is in de jaren ’90 één van de gezichten van Veronica. Als de omroep commercieel gaat is het Judith die de eerste omroepbeurt van de nieuwe zender verzorgt. Haar grote passie is interieurstyling. Lange tijd is ze dan ook miss TV woonmagazine. Zelf zegt ze dat de interesse voor interieur is aangeboren en dat ze als kind al aan het schuiven was met meubels. Het zal voor velen dan ook geen verrassing zijn geweest dat Judith na haar omroepcarrière zich hier volledig op stort.

Judith is geboren in Laren en groeit daar tevens op. Na het afronden van de middelbare school heeft ze geen idee wat ze wil gaan doen. Ze besluit een opleiding voor mode en kleding te volgen. Dit is helaas geen succes. De mensen binnen de opleiding zijn hard voor haar en terugblikkend vindt ze zichzelf in die tijd maar een watje. Bovendien komt ze erachter dat ze het talent met naald en draad mist: ze heeft altijd erg leuke ideeën, maar het daadwerkelijk uitwerken ervan op dat gebied is niet aan haar besteed. Omdat ze op dat moment echt niet weet wat ze wil gaan doen, gaat ze naar Schoevers, zodat ze naar eigen zeggen “in ieder geval maar kan typen.”

Via uitzendbaantjes komt ze op haar achttiende op het secretariaat televisie van Veronica terecht. Haar toenmalige baas Tijmen Koelewijn, destijds directeur televisie, vraagt haar voor een screentest. Judith ziet dat in eerste instantie helemaal niet zitten: als er een camera door het kantoor gaat duikt Judith het liefst onder haar bureau om maar niet in beeld te komen. Een vriend van Judith, die bezig is met een programma over screentesten, weet haar met een list voor de camera te krijgen. Van deze beelden maakt hij een montage en stopt deze tussen de officiële screentestkandidaten. Rob Out krijgt de beelden te zien en biedt haar een baan als omroepster aan. Eigenlijk wil ze nog steeds niet, maar ze probeert het toch. Na een tijdje te hebben meegelopen met ervaren omroepers als Julia Samuël begint ze het steeds leuker te vinden en besluit ze er mee door te gaan. Haar eerste omroepbeurt vindt ze verschrikkelijk, doordat ze stijf staat van de zenuwen. Maar ze merkt dat ze na afloop een kick krijgt van het ‘ live’ op televisie zijn.

In totaal is Judith drie jaar werkzaam als omroepster. Na een half jaar gaat ze er ook programma’s naast doen, als eerste is er Bodylijn. Hierna presenteert ze een seizoen Outfit en daarna Club Veronica TV. Ook werkt ze een seizoen aan Nationale Muntenjacht en Over de schouder. Aan het programma Veronica goes America heeft ze goede herinneringen. Daar mag ze hele leuke onderwerpen voor doen. Zo bezoekt ze een Alligator Farm in de Verenigde Staten en worstelt voor publiek met een alligator in een arena. Judith staat doodsangsten uit, maar ze doet het wel.

Als Judith in 1995 voor de presentatie van TV woonmagazine wordt benaderd stopt ze helemaal met omroepen. Ze is altijd al met interieur bezig, dus dit programma is haar op het lijf geschreven. Uiteindelijk presenteert ze het zes jaar lang. Als ze met dit programma stopt, treedt ze een jaar uit dienst. In 2000 wordt ze benaderd om Koffietijd! te presenteren samen met Sybrand Niessen. Zij moeten de presentatie overnemen van het populaire duo Mireille Bekooij en Hans van Willigenburg, om verjonging van het format mogelijk te maken. De kijkers komen massaal in opstand en minstens vijftig procent besluit te stoppen met het kijken naar het programma. De Klijn en Niessen mogen hun seizoen afmaken maar in 2001 wordt Koffietijd! na zeven jaar van de buis gehaald. Vijf jaar later mogen Hans en Mireille het programma weer presenteren en dit blijkt een zelfs nog groter succes dan voorheen.

Judith presenteert na Koffietijd! nog één seizoen TV woonmagazine. Ze komt er achter dat haar hart bij interieurstyling ligt; ze wil mensen helpen hun huis mooi te maken. Daarom begint Judith in 2003 met haar eigen bedrijf in interieurstyling en stopt met het maken van televisie.