KRO thema-avond: Anorexia

Uit B&G Wiki
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte81’11"
MediumTelevisie


Beschrijving

In deze documentaire van de KRO op Nederland 3 staat de ziekte anorexia nervosa centraal. Presentatrice Yvon Jaspers leidt het onderwerp in met een kort gesprek met de maakster van documentaire Vel over Probleem, Jessica Villerius. In bijzijn van een publiek met vooral jonge meisjes spreekt Jaspers met Villerius over haar verleden: zelf heeft de documentairemaakster 10 jaar lang anorexia gehad. Villerius vertelt dat dit voor haar de doorslaggevende reden is om over deze ziekte een documentaire te maken. De documentaire zelf duurt ongeveer een uur en wordt in het programma laten zien. Er zijn een aantal verschillende mensen aan het woord zoals anorexiapatiënten, familieleden en vrienden van de patiënten, artsen en specialisten in eetstoornissen.

Villerius wil met haar documentaire duidelijk maken dat anorexia niet zomaar een aandoening is waar je snel vanaf komt, maar dit de meest dodelijke psychiatrische aandoening in Nederland is. Er komen dus een heleboel problemen meer bij kijken. Zo lijkt er altijd een oorzaak voor deze eetstoornis te zijn: overlijden van ouders, het scheiden van ouders of andere traumatische gebeurtenissen.

Villerius richt zich in deze documentaire vooral op een jong publiek, omdat de meeste anorexiapatiënten pubers zijn. Deze volgt ze dan ook een paar: Joyce van 14 jaar oud, Melanie van 18, die opgenomen wordt in kliniek “Centrum voor eetstoornissen Ursula”, een meisje van 16 dat wordt opgenomen in een ziekenhuis en het jongste meisje Tessa van 11 jaar oud. Villerius praat met ouders van een overleden anorexiapatiënt. Zelf is de maakster af en toe in beeld te zien en stelt ze rustig vragen aan haar hoofdrolspeelsters.

Een aantal verschillende onderwerpen komen aan bod in de documentaire: sites zoals Pro Ana waar meisjes met eetstoornissen met elkaar communiceren om met elkaar te spreken over de ziekte, vooral om elkaar de motivatie te geven om door te gaan met afvallen. Veel meisjes zetten foto’s van zichzelf op de site om te laten zien aan de andere meiden (of jongens) hoe dun ze zijn of hoeveel kilo ze zijn afgevallen.

Als antwoord hierop heeft Scarlet Hemkes een soort “anti Pro-Ana” beweging opgericht, een eigen site die bedoeld is om meisjes écht te helpen met het beter worden van de ziekte waarmee de meisjes te kampen hebben.

Villerius neemt afscheid van een van de meisjes en daarmee is de documentaire afgesloten. Als afsluiting komen de meisjes in close-up nog een keer in beeld met een tekst erbij hoe het nu met ze gaat. Het toepasselijke nummer van Gary Jules “Mad World” maakt de afsluiting een verdrietig afscheid van de meisjes.

Over het algemeen zijn de meisjes nog steeds aan het afvallen. Bij bijvoorbeeld Joyce wordt de behandeling niet vergoed door haar verzekering, waardoor is ze weggelopen uit de kliniek en valt ze weer af. Ook Melanie, Marieke en Josje vallen nog steeds af. Met Tessa gaat het gelukkig wel goed.

Na de documentaire van Villerius komt presentatrice Yvon Jaspers weer in beeld en stelt nog een aantal vragen aan de meisjes die de hoofdrol vervulden in deze documentaire. Zo denkt Marieke dat het lijkt alsof haar situatie minder ernstig eruit ziet dan de situatie van de andere meiden. Haar moeder is erg geschrokken van deze documentaire omdat ze nu geconfronteerd wordt met de situatie van haar dochter, ze zegt dat ze nooit wist dat het zo erg was.

Directeur van kliniek Ursula Eric van Furth en Carmen Netten van stichting Human Consult komen ook aan het woord en proberen de aanleidingen van de ziekte onder woorden te brengen en een oplossing te vinden.

Makers

Presentatie Yvon Jaspers

Productie Maaike van den Berg, Barbara Bieshaar

Regie Ellen van der Linden

Licht, decor LD Design, United Decor

Eindredactie Frank Stojansek

KRO

Achtergrond informatie

Villerius heeft ook een vervolg documentaire gemaakt van Vel over Probleem, namelijk Vel over Probleem II om te laten zien hoe het nu met de meisjes gaat. (http://veloverprobleem.kro.nl/)

Jessica Villerius is programmamaker en regisseur van deze documentaire, maar ook producent van Gooische mannen en redacteur van De nieuwe Uri Geller.