Legio Patra Nostra : Het legioen is ons vaderland

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte58 minuten
Mediumtelevisie


Beschrijving

Impressie van het leven van 150 oud-legionairs van het Franse vreemdelingenlegioen woonachtig in het Institution Invalides de la Legion Etrangère nabij Puyloubier.

Na de Franse oorlog in Indo-China ontstaat de behoefte bij de Franse regering een structuur aan te brengen in het integreren van ex-legionairs terug in de burgersamenleving. Daar vele ex-soldaten door ernstige verwondingen niet zelfstandig kunnen functioneren heeft de regering in 1953 een wijnboerderij in Puyloubier gekocht als verblijfplaats voor hen. Zij worden daar in de gelegenheid gesteld een ander vak te leren.

In 1954 komen daar de eerste invaliden en oorlogsgewonden terecht. Pas later kwamen er ook ex-legionairs in terecht, die zich in ernstige psychische problemen bevinden, vaak geen familie meer hebben en niet meer voor zich zelf kunnen zorgen. Door deze situatie krijgen zij het recht opgevangen en gehuisvest te worden in het Instituut. Aan de hand van interviews komt naar voren welke achtergrond deze legionairs hebben, hoe zij zich aanmelden, en welke betekenis het vreemdelingenlegioen voor hen nog altijd heeft. Onder de legionairs bevinden zich vaak ervaren militairen, die al in eerdere oorlogen hebben meegevochten. Er wordt daarbij gewezen op de oude zeer gedisciplineerde conditie van het vreemdelingenlegioen en op het feit dat dit leger een volstrekt a-politieke houding inneemt boven de andere legers waardoor het legioen een aantrekkingskracht heeft op nieuwe recruten.

Makers

Productie Nellie Kamer

Research Angela Dekker

Interviews Angela Dekker

Mixage Jack Bol

Samenstelling Maarten Schmidt, Thomas Doebele