Levende klederdracht

Uit B&G Wiki
Periode2013
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2010-2019
Lengte55'10"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Documentaire van Niek Koppen over twaalf vrouwen op verschillende plekken in Nederland die nog dagelijks klederdracht dragen. De meeste van hen zijn al ruim op leeftijd en hun aantal wordt ieder jaar kleiner. Er zijn er anno 2013 minder dan 500 en mannen die in klederdracht lopen zijn er vrijwel niet meer. De geportretteerde vrouwen leven overwegend in gesloten, streng gelovige gemeenschappen. Het idee is ontwikkeld met Tineke Koelewijn, geboren en opgegroeid in Bunschoten-Spakenburg waar haar moeder haar leven lang klederdracht heeft gedragen.

Ieder dorp kent vanouds zijn eigen dracht. Klederdracht wordt nog maar in een paar plaatsen in Nederland dagelijks gedragen. In Staphorst en Bunschoten-Spakenburg zijn de grootste aantallen te vinden, in Marken, Scheveningen, Urk, Volendam en op Walcheren gaat het om enkele tientallen dames, die bijna allemaal ouder zijn dan tachtig. De traditionele kleding is een onlosmakelijk deel van het leven van de dames en, ondanks dat het bewerkelijke kleding is, veel tijd kost om aan te trekken en ze er op na gekeken worden, zou geen van hen nog vrijwillig naar 'burgerkleding' overstappen.

Makers

Scenario en regie Niek Koppen

Research Tineke Koelewijn

Camera Erik van Empel

Geluid Mark Wessner

Montage Erik Disselhoff

Muziek Magnus Oström

Eindredactie NTR Oscar van der Kroon

Productie Anja Cloosterman, Rosan Boersma, Anke Helbrand

Producent Jan de Ruiter, Niek Koppen

Productiemaatschappij Selfmade films

NTR en Beeld en Geluid

Achtergrondinformatie

Niek Koppen is in 2013 de Documentaire maker in focus van Beeld en Geluid. Zijn films zijn uitgegeven op een DVD box Niek Koppen in focus. Van Beeld en Geluid heeft Koppen de opdracht gekregen een film te maken geïnspireerd op het archief, het resultaat is Levende klederdracht. De film is in november 2013 in première gegaan tijdens het IDFA, het festival heeft een retrospectief georganiseerd van het werk van Niek Koppen.