Liesbeth Staats

Uit B&G Wiki
Liesbeth Staats
Foto: Babet Hogervorst

NaamElisabeth Christina Anthonia Staats
GeborenLeiderdorp, 23 mei 1973
Functiespresentator, nieuwspresentator verslaggever, journalist
Bekend vanJeugdjournaal, Een Vandaag, Brandpunt, BNN Today
Periode actief1999-heden
Werkt samen metPieter Jan Hagens, Winfried Baijens, Wouter Kurpershoek, Brecht van Hulten
TriviaTrivia
GalleryGallery
Externe infoLiesbeth Staats op Twitter

Liesbeth Staats in de media
Oeuvre van Liesbeth Staats

Liesbeth Staats groeit op in Leiden. Haar vader werkt in verschillende functies op het ministerie in Den Haag en haar moeder werkt in de universiteitsbibliotheek in Leiden. Nieuws speelt in haar jeugd al een belangrijke rol: “Ik herinner me dat het Journaal wel een vast punt was in de avond. En als wij, de kinderen, vragen hadden: graag na afloop en niet tussen de items door”. Al op jonge leeftijd realiseert ze zich dat ze journaliste wil worden: “Dit is deels denk ik uit ordinaire sensatiezucht. Ik vond het vroeger al leuk als er ergens brand was dat ik er dan op mijn fietsje naar toe ging. Daar vroeg ik dan aan mensen wat er aan de hand was. Ik fietste dan snel terug, zodat ik als eerste aan de mensen kon vertellen wat er was gebeurd. En ik zag journalisten altijd vragen stellen, zonder dat ze als nieuwsgierig aagje werden afgedaan. Dat wilde ik ook.”

Dit jeugdig enthousiasme voor het vak wordt concreter wanneer ze na de middelbare school Nederlandse taal en letterkunde gaat studeren aan de Universiteit van Amsterdam: “In mijn omgeving zeiden mensen tegen mij: die School voor Journalistiek, doe dat maar niet. Dat is een hele brede opleiding en je kunt beter jezelf specialiseren in iets dat je leuk vindt en daar dan over gaan schrijven. Want toen dacht ik nog dat ik schrijvende journalist zou gaan worden.” Tijdens haar studie besluit Staats een jaar in Parijs te willen wonen en gaat met een Erasmus uitwisseling als bijvak Franse literatuur studeren in de Franse hoofdstad.

In Parijs bemerkt ze al snel dat ze weinig colleges hoeft te volgen en ziet dit als het ideale moment om een stage te lopen. Met behulp van het telefoonboek komt ze in contact met Saskia Dekkers, de plaatselijke correspondent van de NOS, die daar net Philip Freriks heeft opgevolgd. Na een aantal telefoontjes gaat Dekkers akkoord, maar vertelt haar wel geen volwaardige stage te kunnen bieden. Dekkers is maar alleen en is bovendien veel op pad voor haar werk. Het voorstel van Dekkers is dan ook dat Staats mee mag op reportages en bij montages aanwezig mag zijn om al kijkend veel te kunnen leren, mits zij voor haar een hele lading videobanden spot en beschrijft. Dit zodat Dekkers weet wat er in het archief aanwezig is: “Dat was een prima deal. Zo rook in een beetje aan het vak en kwam ik er achter dat televisiejournalistiek ook een optie is.”

Op het eind van haar studieperiode in Parijs schrijft Dekkers een lovende referentiebrief waarmee Staats kan gaan solliciteren. Terug in Amsterdam woont ze in dezelfde straat als Debby Petter, toen werkzaam voor AT5. Petter geeft de referentiebrief af aan de hoofdredactie van AT5 en Staats mag op sollicitatiegesprek komen voor een stageplaats. Bij AT5 loopt ze wel een volwaardige stage, waarbij ze fulltime werkzaam is op de redactie van AT5 Nieuws. Na haar stage mag ze aanblijven bij het lokale nieuwsprogramma. Aanvankelijk als oproepkracht omdat ze nog moet afstuderen, maar na het behalen van haar diploma werkt ze nog bijna drie jaar als verslaggever voor AT5 Nieuws.


Het Jeugdjournaal

Na drie jaar AT5 Nieuws leert Staats van een vacature bij het Jeugdjournaal. Ze reageert en eindigt na een lange procedure bij de laatste drie. De andere twee worden aangenomen, maar zij niet: “En toen las ik een paar weken later dat het Jeugdjournaal ook op zondag ging uitzenden. Toen heb ik gebeld en gezegd: jullie hebben vast nieuwe mensen nodig, willen jullie nog eens aan mij denken?” Deze assertieve houding wordt gewaardeerd en ze mag meteen beginnen als redacteur: “En toen had ik mazzel, want ik werkte er nog geen drie maanden en toen ging verslaggever Nicole le Fever naar het NOS Journaal. Er volgde een interne procedure en toen ben ik dat geworden en was ik ineens verslaggever van het Jeugdjournaal!” Haar eerste dag als verslaggever is meteen een memorabele, namelijk 1 januari 2001, de nacht van de cafébrand in Volendam.

Al vrij snel wordt Staats ook invalpresentator bij het Jeugdjournaal. De presentatiediensten worden echter steeds meer regulier. Haar laatste jaar presenteert ze zelfs meer dan dat ze op pad is als verslaggever, maar dit komt ook doordat ze dan ook werkzaam is als eindredacteur. Tijdens haar periode bij het Jeugdjournaal wordt ze door de NOS ook af en toe ingezet om aan bijzondere uitzendingen mee te werken. Zo doet ze voor NOS Actueel verslag van de geboorteaangifte van prinses Ariane in 2007, presenteert ze het verkiezingsdebat van het Jeugdjournaal en mag ze live met André Kuipers in de ruimte praten voor het programma Space journaal. In 2005 wint ze de Cinekid publieksprijs voor haar reportages over de tsunami in Azië.


Een vandaag en Brandpunt

Na zes jaar Jeugdjournaal is ze toe aan iets nieuws. Ze wil weten of ze ook reportages voor volwassenen kan maken. Wanneer een vacature bij Een vandaag zich aandoet, gaat ze praten en wordt ze aangenomen: “De overgang naar een andere doelgroep ging vrij soepel. Het blijft een nieuwsprogramma. De regels van een goede reportage of van een goede presentatie, die zijn deels hetzelfde.” Ook bij Een vandaag wordt ze invalpresentator. Naast haar werkzaamheden als verslaggever, presenteert ze het programma wanneer de vaste mensen niet kunnen.

Na drie jaar besluit ze te stoppen met Een vandaag: “Ik was al zoveel jaar onderdeel van een redactie geweest en ik had eigenlijk ook heel veel eigen ideeën voor televisieprogramma’s.” Ze richt haar eigen bedrijf Staats TV op en sluit zich aan bij The Media Sisters, waarmee ze nieuwe formats en concepten voor televisieprogramma’s bedenkt en deze vervolgens aanbiedt aan verschillende omroepen. Ze blijft wel werkzaam als freelance journalist en werkt in deze hoedanigheid als verslaggever voor Brandpunt en als presentator op radio 1 voor BNN Today. In 2012 is Staats verliezend finalist in het populaire programma Wie is de mol?.